12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUitându-ne la furtuna din Grecia, nu vedem uraganul ce vine din China

Uitându-ne la furtuna din Grecia, nu vedem uraganul ce vine din China

Cel mai mare exportator mondial nu se simte bine. Bursele sunt pe roșu, iar Banca Centrală a Chinei e în stare de alertă. Analiștii spun că efectele pe plan mondial se vor simți în curând, cu implicații asupra României: încetinirea activității economice și scăderea exporturilor.

Criza din Grecia pare să fie o furtună într-un pahar cu apă față de uraganul ce vine dinspre est. Piața de capital din China a fost puternic afectată ieri, când peste 40% dintre acţiunile companiilor au fost suspendate de la tranzacţionare, pe fondul declinului puternic al cotaţiilor înregistrat în ultimele zile. Efectele se vor propaga asupra economiei mondiale, cu impact și asupra țării noastre, arată Mihai Ionescu, secretarul general al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR). “2000 de miliarde de dolari înseamnă exact investițiile chineze în Statele Unite și de 13 ori PIB-ul României. Orice cutremur în cadrul marilor puteri – China, SUA, UE, Japonia, face ca reculul să se resimtă în toată lumea. Numai criza din Grecia a produs dureri de cap în Europa și SUA. China este a doua putere economică a lumii și primul exportator mondial. Este locul de unde se dă ora exactă în foarte multe sectoare: metalurgie, materii prime pentru sectorul textil, masă lemnoasă etc. Furtuna din China va bulversa toate piețele. Vor fi afectate bursele de materie primă, de capital, cu impact și asupra costurilor de împrumut și a datoriilor externe”, ne-a spus Mihai Ionescu.

Citește și: Panică la Bursa din Shanghai

Criza grecească o să fie nimic pe lângă cea din China, este de părere analistul economic Florin Cîțu. “Efectele prăbușirii burselor din China nu se vor face imediat simțite imediat în România, doar dacă nu va fi influențată cererea globală. Deocamdată vorbim doar despre o volatilitate pe piețe. Ce mai negru scenariu? Încetinirea activității economice în țara noastră și depreciere pe termen scurt. Plus o scădere a exporturilor și o posibilă criză bancară”, a precizat, pentru România liberă, Florin Cîțu.

Iar analistului Grupului Erste Bank, Henning Esskuchen, Head of CEE Equity Research, ne-a precizat că: “Vedem un impact al prăbușirii bursei din China prin faptul că piețele emergente în general vor trebui să atragă mai multe fluxurile de capital, pentru a permite regiunii nostru de a-și menține cota. În timp ce Europa Centrală și de Est este fundamental cu mult înaintea altor piețe emergente, va fi greu să se diferențieze atât de mult ca să depășească lichiditatea de pe alte piețe emergente”.

Ludwik Sobolewski, Directorul general al Bursei de Valori București este de părere că: “Piața din România este într-o oarecare măsură «decuplată» de la evenimentele globale, fapt determinat de statutul său de piață de frontieră, și uneori acesta semnifică un avantaj. În afară de aceasta, nu pare că situația de pe bursele din China ar putea avea un impact asupra economiei globale, deoarece în trecut Bursele din Shanghai și Shenzen nu au fost barometre bine calibrate pentru economia chineză. Totuși, această evoluție trebuie urmarită cu atenție”.

Un prim efect al furtunii asiatice, combinată cu problemele din Grecia a fost scăderea preţurile petrolului. Reuters anunță că traderii anticipează că tendinţa negativă se va menţine. Reamintim că, la începutul acestui an, Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom (SNP), a anunţat că din cauza scăderii preţului petrolului îşi va reduce programul de investiţii pentru perioada 2015-2017, astfel că va rata ţinta de producţie stabilită pentru 2016. La scurt timp, o declarație similară a fost făcută și de conducerea companiei Lukoil.

Ce se întâmplă în China

Acţiunile a peste 1.200 de companii au fost suspendate miercuri, reprezentând mult peste 40% din totalul de 2.808 companii tranzacţionate public, acesta fiind cel mai mare val de suspendări înregistrat vreodată pe piaţa de capital din China, conform publicaţiei Southern Metropolis. Multe dintre companii nu au dezvăluit motivele din spatele suspendărilor de titluri, dar unele s-au referit la unele evenimente importante, precum restructurarea activelor sau plasamentele private de acţiuni.

Potrivit presei, motivul ar fi protejarea acţiunilor de vânzările care au loc pe piaţa chineză, cu toate că agenția de știri Reuters a relatat că acele companii care vor fi descoperite că au solicitat suspendarea de la tranzcţionare a titlurilor fără un motiv serios vor fi amendate. Pierderile masive au loc chiar dacă Banca Chinei a anunţat că va monitoriza îndeaproape fluctuaţia acţiunilor şi va continua să susţină compania de stat China Securities Finance Corp, care furnizează împrumuturi pentru investiţii în acţiuni, pentru a proteja stabilitatea pieţei. Anunţul băncii centrale face parte din măsurile adoptate în ultimele zile pentru susţinerea pieţei de capital, între care achiziţia de titluri şi relaxarea reglementărilor de creditare pentru investiţii pe piaţa de capital.

Într-un raport al ING Bank se arată care sunt implicațiile imediate: „Imposibilitatea de a opri panica riscă deteriorarea imaginii guvernului și continuarea reformele economice, mai ales cele ce vizează deschiderea deschiderea pieței și liberalizarea contului de capital”.

De asemenea, Banca HSBC a redus miercuri estimarea de creştere economică în 2015 pentru Asia, excluzând Japonia, de la 6,5% la 6,3%.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă