26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleFoodCastelul Salbek, de la azil la strălucirea de altădată. Clădirea istorică din...

Castelul Salbek, de la azil la strălucirea de altădată. Clădirea istorică din județul Arad, salvată de familia unui milionar român emigrat în anii ’60 în Marea Britanie

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a71f78}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}span.s1 {font-kerning: none}

Unul dintre cele mai frumoase castele din vestul României, Salbek, are șansa să își regăsească vechea splendoare cu ajutorul unor filantropi britanici cu origini românești. Castelul a fost cumpărat de compania londoneză OMC Investments, care a dat această proprietate în administrarea Botnar Foundation.

Aceasta urmează să reabiliteze proprietatea și să dezvolte activități culturale, sociale și turistice, care, potrivit reprezentanților casei de avocatură Hammond, Minciu & Associates, cei ce reprezintă din punct de vedere legal compania britanică, vor genera 60 de noi locuri de muncă în satul Petriș din județul Arad.

Fundația britanică a fost înființată de familia unui român cu o istorie fabuloasă, care era considerat, la un moment dat, unul dintre cei mai bogați oameni de pe continent. Octav Botnar era situat chiar pe locul trei în clasamentul celor mai bogați oameni de afaceri din Europa. 

De la reședință nobiliară la „spital de nebuni“

Prima atestare documentară a satului și domeniului Petriș datează din 1743. Domeniul aparținea familiei conților Salbek, cu origini mixte, germane și maghiare.

În secolul al XIX-lea, conții au decis construirea unei reședințe nobiliare în stil neoclasic, care a fost finalizată după anul 1811. Castelul Salbek are forma unui dreptunghi, cu parter și un etaj. Reședința nobiliară are 24 de camere și o suprafață construită totală de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Castelul a fost construit în apropierea locului unde, potrivit tradiției, erau ținute judecățile în care erau implicați iobagii de pe domeniu. Reședința nobiliară a rămas în proprietatea conților Salbek până la instaurarea comunismului.

După 1947, castelul a fost confiscat și transformat mai întâi în școală specială, apoi în azil pentru pacienții care sufereau de boli neuropsihice. După căderea comunismului, foștii proprietari au cerut și au obținut retrocedarea castelului, fapt petrecut în 2009. De atunci și până când castelul a fost vândut la licitație, în 2016, reședința nobiliară a rămas în paragină.

Saga lui Octav Botnar

Compania britanică ce a cumpărat castelul cu o sumă care trece, probabil, de jumătate de milion de lire sterline a fost fondată de un român. Octav Botnar s-a născut în anul 1913, în Cernăuți, pe când Bucovina făcea parte din Austro-Ungaria. În 1918, membrii familiei Botnar au devenit cetățeni ai Regatului României, după unirea Bucovinei. În perioada 1932-1936, Octav Botnar a ajuns după gratii, pentru că a fost acuzat că ar fi fost implicat în afaceri frauduloase.

După eliberarea din închisoare, el s-a mutat în Franța, unde a petrecut anii celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întors în România în 1946, însă a avut de suferit din cauza comuniștilor. A reușit să emigreze în 1966 în Germania, apoi s-a stabilit în Marea Britanie. În anul 1970, pe fondul ascensiunii mărcilor auto japoneze, Octav Botnar a reușit să încheie afacerea vieții sale. Compania sa, Datsun UK, a devenit unicul importator al mărcii Nissan în Regatul Unit al Marii Britanii. Administrată cu grijă, compania sa a devenit una dintre cele mai prospere. Octav Botnar și-a permis să investească în reședințe de lux din Elveția, Monaco și Franța. 

De asemenea, s-a remarcat prin spiritul său filantropic. El a făcut acte de caritate a căror valoare depășește 100 de milioane de lire sterline. Însă, în 1991, Octav Botnar a ajuns în conflict cu Fiscul britanic, care l-a acuzat că ar fi comis o evaziune fiscală în valoare de 200 de milioane de lire sterline, prin înregistrarea profiturilor sale în Monaco. Pentru a scăpa de un eventual proces, Octav Botnar s-a stabilit definitiv în Elveția, unde a și murit în 1998. Din 1991, compania sa a pierdut dreptul de a fi importator al mărcii auto Nissan și s-a reorientat spre investițiile imobiliare. De la moartea lui Octav Botnar, afacerile familiei, reunite în OMC Investments, noua denumire a fostului Datsun UK, sunt administrate de văduva sa, Marcela Botnar. În prezent, valoarea de piață a companiei fondate de român este estimată la aproximativ 75 de milioane de lire sterline.   

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă