25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăLifestyleFoodEpopeea tânărului năsăudean luat prizonier de japonezi în Primul Război Mondial

Epopeea tânărului năsăudean luat prizonier de japonezi în Primul Război Mondial

Risipind parfumul unic al Belle Époque (1871-1914), Primul Război Mondial a născut un contrast pe măsură: a pus capăt unei lumi speciale, caracterizate de bunăstare economică și optimism, de inovație tehnologică și științifică, dar și de înflorire culturală, de la muzică și literatură la teatru și arte vizuale.

Dincolo de teoriile care vorbesc de ciclicitatea sau iminența periodică a războaielor, nu poți spune decât că acelei lumi i s-a urât cu binele. Ca după orice război însă, rămâne și o istorie complementară, mai puțin gravă sau încărcată de tragism.

În această privință, participarea românilor la Marele Război are o istorie suficient de bogată. Dintre toate poveștile ce o compun, cea a lui Dumitru Nistor, un tânăr țăran din Transilvania înrolat în marina austro-ungară și ajuns prizonier hăpt în îndepărtata Japonie, este una dintre cele mai insolite.

Dumitru Nistor s-a născut în satul Năsăud, la 10 octombrie 1893. Visând din copilărie să călătorească şi să vadă ţări străine, în 1912, când vine vremea „număraşului“, adică a recrutării, el cere să fie primit nu în miliţia ardeleană, unde erau recrutaţi de obicei românii, ci în marina austro-ungară.

Terminând şcoala de marină, este îmbarcat ca Geschützvormeister („primul îndreptător de tun“) pe vasul „SMS Kaiserin Elisabeth“, cu destinaţia Asia. Prins de război în Marea Chinei, crucişătorul Kaiserin Elisabeth participă la câteva bătălii navale, pentru ca pe 1 noiembrie 1914, în fața iminentei capitulări, să se hotărască scufundarea lui.

Echipajul pierde şi lupta terestră, membrii lui fiind luați prizonieri de japonezi şi transportați în arhipelagul nipon. Timp de zece luni, ţăranul-marinar din Năsăud va fi prizonier într-o mănăstire budistă din Himeji, iar apoi, mutat într-un lagăr construit special pentru prizonierii germani şi austrieci, în Aonogahara, nu departe de Kobe, unde va rămâne până la sfârşitul anului 1919, scrie pe site-ul Europeana1914-1918.eu.

Detaliile repatrierii sunt necunoscute.

Citiți articolul integral în România Liberă Weekend Plus, care poate fi găsit la toate punctele de difuzare a presei, de vineri până duminică.

Cele mai citite

UTA, campioana play-out-ului! Arădenii au învins-o pe FCU Craiova

UTA Arad a învins-o pe FCU Craiova cu scorul de 3-1, pe teren propriu, și va termina play-out-ul Ligii 1 pe prima poziție, indiferent...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

Un nou gol pentru Mihăilă în Serie B! Parma, campioană în liga secundă din Italia

Valentin Mihăilă a înscris un nou gol pentru Parma, care a terminat la egalitate cu US Cremonese, 1-1, duminică, pe teren propriu, în penultima...
Ultima oră
Pe aceeași temă