11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist13 noiembrie în istorie: Antanta ocupă capitala Turciei. Se scrie prima pagină...

13 noiembrie în istorie: Antanta ocupă capitala Turciei. Se scrie prima pagină Web

În anul 1907 s-a realizat primul zbor cu un elicopter. În 1918, trupele Antantei au ocupat capitala Imperiului Otoman. În 1990 s-a lansat prima pagină Web.  Iar în 2001, NATO cucerește capitala Afganistanului.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 13 noiembrie în istorie.

1594: Creditorii turci din București sunt uciși din ordinul lui Mihai Viteazul.

1805. Măcelarul vienez Johann Georg Lehner inventează rețeta pentru „frankfurter”, strămoșul hot dog-ului.

1850. S-a născut Robert Louis Stevenson, scriitor scoțian (decedat 1894).

1868. A murit compozitorul Gioacchino Rossini.

1903. A murit pictorul impresionist Camille Pissaro.

1907. Inginerul francez Paul Cornu  (1881 – 1944)  reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Aeronava, cu o greutate de 260 de kilograme, avea un motor de 24 de cai putere. s-a menținut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.

1909. S-a născut dramaturgul Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), clasic al literaturii absurdului. Stabilit în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 („Rinocerii”, „Lecția”, „Cântăreața cheală”).

1918. Egipteanul Sa'd Zaghlul înființează partidul naționalist Al-Wafd al-Misri ("Delegația egipteană"), care va juca un rol important în procesul de dobândire a independenței Egiptului.

1918. La sfârșitul Primului Război Mondial, trupele Antantei au ocupat orașul Constantinopol, capitala Imperiului Otoman.

1954. Prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.

1955. S-a născut actrița americană Whoopi Goldberg.

1974. A murit regizorul Vittorio de Sica („Ciocciara”, „Căsătorie în stil italian”).

1977. A murit istoricul Constantin C. Giurescu, membru al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Istorie Naţională.

1988. A încetat din viaţă Vlad Georgescu, istoric, politolog, jurnalist, director al postului de Radio „Europa liberă".

1990. A fost scrisă prima pagină World Wide Web.

1994. Suedia decide, prin referendum, intrarea în Uniunea Europeană.

2001. Trupele NATO au cucerit capitala afgană, Kabul.

2007. A murit regizorul american Delbert Mann, laureat al premiilor Oscar şi Palme d'Or („Marty”, „Se mărită Cathy?”, „Heidi”, „Pe frontul de Vest nimic nou”, „Teddy”) .

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Meme Stoica a stabilit cine e cel mai bun atacant român. “El e!”

FCSB este noua campioană a Superligii. Echipa patronată de Gigi Becali a câștigat titlul, după ce a învins-o pe Farul lui Hagi, scor 2-1. David...

Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala EHF European Cup, după o nouă înfrângere în fața lui Valur Reykjavik

Minaur Baia Mare a ratat calificarea în finala EHF European Cup, după ce a fost învinsă acasă de echipa islandeză Valur Reykjavik, cu scorul...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă