8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnistPrier fără ploaie, cheful românului înmoaie. Tradiții, povețe și prevestiri de Traistă-n...

Prier fără ploaie, cheful românului înmoaie. Tradiții, povețe și prevestiri de Traistă-n Băț

Denumire populară. Prier (deschizător) (Prier priește/Dară și jupește: de multe ori e frumos și cald, și atunci priește, de multe ori însă se întâmplă că ninge, îngheață, și atunci jupește); florariu (înfloritor); Traistă-n Băț (când vremea era înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru semănături).

Tradiții. Preminte Solomon a făcut ca luna lui April să fie jumătate cald și numai jumătate frig, ca să poată oamenii semăna pământul, să se facă degrabă, căci înainte era toată luna friguroasă. Dacă Zilele Babelor țin mai mult de douăsprezece zile, atunci zilele întrecătoare se numesc zile împrumutate sau împrumuturi. Adeseori trec zilele acestea în luna lui Prier, când sunt stricăcioase, mai ales pentru pomii înfloriți și pentru viețuitoarele mai plăpânde. De aici și proverbul: „Prier priește, multe piei de miel belește.”

Povețe. Semănați in, ovăz, linte, măzăriche, fasole, cucuruz, mei, luțernă, cartofi. Frecați vitele la gură și la picere cu sare și cu funingine; dați vitelor cu încetul nutreț verde, începând mai întâi cu urzici și buruieni amestecate cu paie tăiate. Căutați pomii oltuiți și lipiți-i cu lut, dacă va fi cazul. Pomii care sunt amenințați de multe furnice, înfășorați-i cu blană, lăsând în jos partea cea cu păr. Dacă este ger noaptea pe vreme când înfloresc pomii, faceți foc cu fum mult, curățiți pomii de omide. Dacă în aprilie cade neaua, atunci se îngrașă pământul mai bine decât de bucluc (gunoi).

Plivește semănăturile de buruieni înainte de a fi cu pai. Udă bine pomii sădiți de curând. Plivește și sapă școala de pomi. Grăbește cu altoirea pădureților, ca să nu te întârzii. Griji să nu se umfle vitele de nutrețul cel verde: dă-le fân înainte de a le scoate la pășune. Resadnițele cu acoperemânt se descoper toată ziua, ba și preste noapte, dacă nu e temere de îngheț. După Sân-George vitele se scot la imaș.

Întoarce grânele, și ca să le mântui de gărgărițe, pune lână nespălată în apropierea coșurilor cu grâu. Grâul încins amestecă-l cu pulbere de cărbuni și după paisprezece zile cerne-l, că-și pierde mirosul.

Prevestiri. Dacă luna lui Pier e frumoasă și călduroasă, se așteaptă ca luna mai să fie rece, chiar înghețuri; dacă e posomorâtă și friguroasă, atunci e semn că luna mai va fi călduroasă și frumoasă. Prier frumos, mai viforos. Pier umed aduce binecuvântare. Gândacii din aprilie îngheață în mai. Negura din aprilie la răsărit și miazăzi e semn bun. De tună în aprilie, nu te mai teme de ger. Prier frumos, vară furtunoasă. De vor fi flori multe de vișine și bune, trage nădejde de vii. Prier fără ploaie, cheful românului în moaie. Vântul de aprilie e și el vânt tânăr, vânt de mugur. El este ca să împăneze codrul, pometul. El curăță totul. În aprilie te simți așa de ușor și de sănătos, parcă ai zbura!

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă