14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăPoliticăDecapitalizarea umană

Decapitalizarea umană

Scriam cu ceva vreme în urmă despre faptul că România este cel de-al doilea exportator de capital uman…după Siria. Care e în război civil. Și de faptul că ni se golește țara de oameni, în fix aceeași proporție de buni-răi. Adică ne pleacă atât zidari, strungari și măcelari cât și medici, ingineri, matematicieni, IT-ști. Din păcate, politicienii și funcționarii publici nu fac parte din eșantionul escapist. Motiv pentru care tind să cred că politichia este – cel mai probabil –  singura activitate curent profitabilă.

 

Și dacă tot nu ducem lipsă de politicieni și funcționari publici, iată și o ciozvârtă de meditat pentru dumnealor.

 

Azi am participat la o conferință pe tema competitivității. Între noi fie vorba, ador cuvintele lungi care sunt din ce în ce mai pe neînțelesul tuturor. A căror noimă este precis definită în mintea a extrem de puțini indivizi, care, cu această ocazie, tind să devină o enclavă de vorbitori legitimi ai românei și posesori prizăriți ai sensurilor aferente.

 

Atât reprezentanții think-tank-urilor locale, cât și ai mediului de afaceri, cât și ai camerelor de comerț și asociațiilor patronale, au vorbit la unison despre modul dramatic în care a scăzut – sau decăzut, mai bine spus –  România în orice fel de clasament imaginabil pe teme de competitivitate. Acces la educație, investiție în cultură, sănătate, infrastructură, capital uman de înaltă specializare, capacitatea de a chema și reține investitori, rata de utilizare a fondurilor europene, simplificare legislativă. Plus o creștere economică fabuloasă bazată însă pe consum, importuri și rate la bancă. Lista continuă, și poate fi găsită pe site-ul Guvernului României, pe post de plan național de creștere a competitivității 2015-2020,  din care doar 9 din 27 de poziții (a se citi priorități) sunt întrucâtva realizate. Restul, evident, aproximativ neatinse.

 

Și ca să fie treaba clară, Raportul Global al Competitivității plasează România – una dintre cele 137 de țări analizate – în topul jenant la câteva categorii importante:

locul 133 – achiziția de către guvern a noilor tehnologii

locul 132 – capacitatea de a reține resursele umane talentate în țară

locul 131 – capacitatea de a atrage resurse umane talentate în țară

locul 126 – disonibilitatea capitalurilor de risc

locul 110 – capacitatea companiilor private de a investi în cercetare, dezvoltare și inovare.

 

Toate acestea la pachet cu cifrele deja cunoscute ale migrației forței de muncă, cu rata analfabetismului funcțional de peste 40%, cu instabilitatea și imprevizibilul legislativ, cu incapacitatea guvernului de a da seamă de ceea ce face. Și cu un dezinteres manifest al funcționarului public față de tot ceea ce îi incumbă profesional – administrație, justiție, educație, sănătate, birocrație, infrastructură, mediul de afaceri.

 

Decapitalizarea umană este un fenomen în plină creștere, al cărui leac nu doar că nu a fost găsit, dar nici măcar nu a inceput să fie căutat. Copiii noștri, în cazul în care nu vor fi evadat din fosta Românie –  actuala hartă goală de sens, se vor uita neputincioși la pensionarii de noi, faliți și degringolați.

Aurelia Dinu
Aurelia Dinuhttp://aurelia-dinu
Aurelia Dinu, analist și consultant în managementul afacerilor
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă