15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAvocatul Poporului declanșează o anchetă în cazul Ridzi

Avocatul Poporului declanșează o anchetă în cazul Ridzi

Avocatul Poporului s-a autosesizat şi a demarat o anchetă Secţia exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava, pentru a stabili dacă au fost încălcate drepturile Monicăi Iacob Ridzi, dar și motivele şi condiţiile de transfer ale fostului ministru al Tineretului, conform unui comunicat al instituţiei. 

"În cadrul cercetărilor vor fi verificate motivele şi condiţiile de transfer la Spitalul Penitenciar Jilava, condiţiile de detenţie la Secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla şi la Spitalul Penitenciar Jilava şi va avea loc o discuţie cu persoana privată de libertate", potrivit comunicatului. 

Ancheta a fost iniţiată după ce în presă au apărut informații referitoare la condiţiile de detenţie ale fostului ministru al Tineretului și Sportului în Penitenciarul Gherla şi modul în care ea a fost transportată de la această unitate de detenție la Spitalul Penitenciar Jilava, potrivit sursei citate.

"În articolul intitulat «Monica Iacob Ridzi, mutată de la Gherla la Jilava», publicat pe site-ul ziuadecj.realitatea.net în data de 3 martie 2015 s-a relatat despre condiţiile de transport ale deţinutei, care ar fi fost improprii, incompatibile cu afecţiunile de care suferă persoana în cauză. Potrivit relatărilor din presă, în ciuda faptului că ar fi fost solicitată acordarea unei ambulanţe în vederea transportului, persoana privată de libertate ar fi fost transportată cu duba poliţiei pe o distanţă considerabilă, în condiţiile în care «imunitatea ei este foarte scăzută şi orice bacterie poate fi fatală»", precizează Avocatul Poporului.

Citeşte şi: Clarificări ANP cu privire la transferul Monicăi Iacob Ritzi la penitenciarul Jilava

În comunicatul de presă se face referire și la un articol intitulat "Scrisoarea şocantă a Monicăi Iacob Ridzi despre condiţiile de arest de la Gherla", în care sunt redate părerile Monicăi Iacob Ridzi cu privire la condiţiile de detenţie, în sensul că "în camera de detenţie este rece, singura modalitate de obţinere a unui confort termic sunt sticlele cu apă încălzită la filtrul de cafea, iar apă caldă este de trei ori pe săptămână, mai puţin de 10 minute".

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, miercuri, că, în timpul transferului de la Penitenciarul Gherla la Jilava, Monica Iacob Ridzi a fost cazată la un penitenciar, unde a fost consultată de un medic, iar pe traseu s-au făcut cinci opriri, pentru a se asigura accesul la un grup sanitar, apă potabilă și mișcare în aer liber. Transferul s-a făcut la recomandare formulată de medicul unității de detenție, iar Ridzi a fost mutată la Penitenciarul Spital Jilava, pentru evaluare medicală de specialitate. Aceasta a plecat de la Secția Exterioară Cluj a Penitenciarului Gherla luni și a fost cazată la un penitenciar aflat pe traseu, în cursul aceleiași zile, după aproximativ trei ore și jumătate.

Citeşte şi: Monica Iacob-Ridzi a ajuns la Penitenciarul Jilava

ANP a precizat că transferul deținuților între unitățile penitenciare se realizează în baza unui grafic și orar aprobat de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Misiunile de transfer între unităţile penitenciare se efectuează cu autobuze şi autospeciale de capacitate mare, prevăzute cu trape de aerisire-ventilaţie, "fiind amenajate pentru a asigura condiţii de iluminare şi aerisire corespunzătoare".

Fostul ministru al Tineretului a scris, marţi, pe blogul său, un mesaj intitulat "Apel la reflecţie", în care vorbeşte despre condiţiile din închisori, spunând că aceia care ajung în penitenciare sunt condamnaţi, a doua oară, la umilinţă.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă