20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCe priorități și-a stabilit Ministerul Societății Informaționale

Ce priorități și-a stabilit Ministerul Societății Informaționale

Ministrul Societății Informaționale, Sorin Grindeanu a declarat, luni, că securitatea cibernetică și încrederea în serviciile publice sunt o prioritate pentru Guvern, iar România își propune măsuri de securitate menite să sporească protecția infrastructurilor cibernetice, informează Mediafax.

Grindeanu, a arătat, luni, în deschiderea Summit-ului Regional de Securitate Cibernetică, că mediul online, Internetul are marele potențial de a promova democrația și diversitatea culturală și de a schimba profund modul în care oamenii lucrează, trăiesc, interacționează între ei și cu autoritățile publice. Astfel, internetul se dovedeşte un factor de schimbare important în aproape toate domeniile vieții: administrație, învățământ, sănătate, mediul de afaceri.

Citește și: Ponta, încrezător în succesul proiectului de securitate cibernetică. Ce declarații a făcut premierul la deschiderea Summitului

Grindeanu a subliniat, în context, că o dată cu creșterea gradului de automatizare și cu extinderea și amplificarea amenințărilor cibernetice, se impune o nouă paradigmă a culturii de securitate națională, astfel încât statele membre să se asigure că atât organismele publice cât și anumiți operatori de pe piață întreprind măsurile tehnice și organizatorice corespunzătoare pentru gestionarea riscurilor privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice.

“România își propune să dezvolte un mediu de informații dinamic bazat pe interoperabilitatea sistemelor și serviciilor societății informaționale, să introducă măsuri de securitate menite să sporească protecția infrastructurilor cibernetice, în conformitate cu reglementările europene și internaționale în vigoare, respectând în același timp cadrul de reglementare în domeniul protecției drepturilor și libertăților cetățenilor. Securitatea cibernetică și încrederea în serviciile publice reprezintă o prioritate națională pentru guvernul român și este o cerință de bază pentru dezvoltarea infrastructurii electronice, a rețelelor de transport de date, a serviciilor electronice și a comunicațiilor”, a declarat ministrul Grindeanu.

El a adăugat că încrederea cetățenilor în serviciile online poate fi consolidată prin asigurarea unui grad ridicat al securității cibernetice, în prezent 72% dintre utilizatorii de Internet din Europa exprimându-şi rezervele cu privire la utilizarea serviciilor online, pentru că sunt nevoiți să dezvăluie prea multe date cu caracter personal.

Grindeanu a afirmat că, prin urmare, este necesar punerea accentului pe asigurarea confidențialității, integrității, autenticității și disponibilității acestor date.

“Consider că eforturile noastre nu trebuie să se oprească doar la producerea de tehnologii și vinderea acestora către instituțiile statului, ci dimpotrivă, trebuie să vizeze colaborarea efectivă public-privat pentru a identifica nevoi și a dezvolta soluții care să combată riscurile și amenințările din domeniul securității cibernetice pe toate cele trei paliere: vulnerabilitatea tehnologiilor, factorul uman și procedurile. La fel de importantă este creșterea nivelului de conștientizarea a acestora în rândul utilizatorilor, cât şi a necesității de a asigura protecția propriilor sisteme informatice”, a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul a mai precizat în cea de a treia zi a Summit-ului se va lansa Centrulde Inovare în Securitate Cibernetică, iar reuniunea se va încheia cu o declarație comună privind cooperarea în domeniul securității cibernetice.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă