12.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSportCombaterea terorismului, subiect de discuție între Eduard Hellvig și cu omologul său...

Combaterea terorismului, subiect de discuție între Eduard Hellvig și cu omologul său britanic

Șeful Serviciului Secret de Informaţii al Marii Britanii, Alex Younger, a discutat, marți, cu directorul SRI, Eduard Hellvig, despre combaterea terorismului, relatează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații (SRI), Sorin Sava, a afirmat că întâlnirea ”s-a desfășurat la cel mai înalt nivel și a avut ca scop întărirea cooperării între cele două servicii”.

Citește și: Iohannis, întrevedere cu șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii

”Această întâlnire, care s-a desfășurat la cel mai înalt nivel cu partenerul britanic, a avut ca scop întărirea cooperării între cele două servicii, iar la nivelul conducerii, al directorilor celor două servicii, s-a exprimat satisfacția față de nivelul înalt al cooperării între cele două instituții în domenii de interes reciproc. După cum se știe, în acest moment agenda serviciilor este ocupată cu combaterea terorismului, cu securitatea cibernetică, contraproliferarea armelor, contracararea acțiunilor de spionaj, dar și instruirea personalului celor două instituții”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI.

El a mai spus că cei doi directori ai serviciilor de informații au evaluat perspectivele evoluțiilor viitoare ale acestui parteneriat bilateral, convenind să acorde un loc aparte combaterii terorismului.

Șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, Alex Younger, a fost primit, marți, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, discuțiile au vizat componenta de securitate a parteneriatului strategic dintre cele două țări, ”fiind exprimată aprecierea deosebită pentru substanța relației de cooperare dintre comunitatea de informații din România și cea din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”.

Citește și: Strategia de Apărare, ADOPTATĂ, după un nou scandal în Parlament

De asemenea, președintele Iohannis și șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii au discutat despre situația de securitate regională, ”fiind subliniat interesul deosebit pe care ambele țări îl acordă stabilității regiunii Mării Negre, precum și buna cooperare dintre serviciile de informații române și britanice în combaterea terorismului, amenințărilor transfrontaliere și provocărilor specifice războiului hibrid”.

Alex Younger, fost militar, a fost instalat la conducerea Serviciului de Informaţii Externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – MI6 în noiembrie 2014. Younger, în vârstă de 51 de ani, a intrat în serviciul de informaţii externe al Majestăţii Sale în 1991.

Alex Younger a preluat conducerea MI6 de la John Sawers, fost diplomat.

În 30 ianuarie 2014, John Sawers a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele de atunci Traian Băsescu. Administrația Prezidențială transmitea, într-un comunicat de presă, că Traian Băsescu și John Sawers au discutat despre cooperarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale îndreptate împotriva cetăţenilor şi a statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

John Sawers s-a întâlnit atunci și cu George Maior, directorul de la acea vreme al SRI.

Eduard Hellvig a fost învestit la conducerea SRI la începutul lunii martie a acestui an.

Cele mai citite

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Contraoferta lui Xi Jinping la Europa cu două viteze

Liderul chinez Xi Jinping a vizitat recent trei state europene: Serbia (care nu e membră a UE), Franța și Ungaria. Peste tot i s-a...

Ședință solemnă în Parlament, cu ocazia Zilei prieteniei româno-israeliene

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor întruni astăzi, de la ora 10:00, în şedinţă solemnă comună consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România...
Ultima oră
Pe aceeași temă