13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul de Interne și directorul Serviciului Român de Informații, audiați în Comisia...

Ministrul de Interne și directorul Serviciului Român de Informații, audiați în Comisia de control a SRI privind tentativa de deturnare a protestelor. Țuțuianu: Protocoalele SRI-Ministerul de Interne trebuie îmbunătățite, pentru a da mai multă consistență activității instituțiilor

UPDATE 13.01: Șeful comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, a precizat, joi: „Vă aduc în atenție faptul să am adresat directorului SRI o scrisoare, în care am adresat patru întrebări. Vă precizez că am adresat o scrisoare și ministrului de Interne. Cu referire la activitatea comisiei, avem un cadru normativ – legea 151/1991 privind securitatea națională (…) Vă precizez că, în acest cadru normativ, voi face câteva referiri punctuale. În primul rând, am putut constata că între SRI și Ministerul de Interne, la acest moment, există o colaborare foarte bună și un schimb de informații utile, și că această comunicare are, la momentul acesta, intensitate maximă, se derulează la nivelul conducerii, în baza unor protocoale existente din anii anteriori. Acestea trebuie îmbunătățite, pentru a da mai multă consistență activității celor două instituții”, a spus Țuțuianu.

El a continuat precizând că „avem de-a face cu o percepție publică care nu corespunde cu realitatea relației dintre cele două instituții”. „Toți membrii Comisiei au fost de acord că activitatea MI s-a desfășurat în limitele legii și autoritățile au acționat eficient, asigurând desfășurarea în condiții normale a protestelor, fără a fi afectată integritatea unor persoane. Din dezbateri a rezultat că SRI și-a îndeplinit atribuțiile, care vizează acțiunile unor persoane cu activități extremiste, și au fost transmise informări beneficiarilor de informații, începând cu data de 2 februarie, pe aceste subiecte. Un al treilea lucru care a rezultat este că nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate, prin aceste activități, unitatea și integritatea teritorială a României, sau care se circumscriu ideii de identitate națională”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

Întrebat dacă ministrul Carmen Dan a greșit, în modul în care a răspuns violențelor de miercurea trecută, Adrian Țuțuianu a afirmat „Nu a greșit nimeni!”.

12.00: La audieri a ajuns și ministrul de Interne, Carmen Dan.

11.40: Eduard Hellvig a plecat de la Comisia de control a SRI, după aproximativ o oră și jumătate de audieri. Urmează să ajungă la audiere și Carmen Dan.

La ieșirea de la audieri, șeful SRI a refuzat să facă declarații. 

10.30: Ședința Comisiei parlamentare de control al SRI a început.

09.54: „Răspunsul o să vi-l dea dl. președinte Țuțuianu, după ședință. Colaborarea MAI – SRI se face pe bază de protocol”, a spus el, întrebat de jurnaliști despre informările pe care SRI le-a trimis ministerului de Interne.

 „Niciodată SRI și în mandatul meu nu va fi implicat într-o activitate politică”, a mai spus Eduard Hellvig.


Șeful Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, ministrul de Interne, Carmen Dan, și șefi ai Jandarmeriei și Poliției, dau explicații, joi, în Comisia pentru controlul SRI, pe tema violențelor din timpul protestelor din Piața Victoriei.

Şedinţa Comisiei a fost convocată de preşedintele ei, Adrian Ţuţuianu, și va începe la ora 10.00. El i-a trimis vineri o scrisoare cu patru întrebări directorului SRI, Eduard Hellvig, în legătură cu protestele de stradă. Una dintre întrebări vizează dacă s-a urmărit slăbirea puterii de stat sau înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului.

Totodată, la audieri vor fi prezenți și ministrul de Interne, Carmen Dan, şeful Direcţiei de protecţie a Constituţiei din SRI, secretarii de stat din Ministerul de Interne, dar şi alte persoane cu funcţii de conducere în Poliţie şi Jandarmerie indicate ca destinatari ai SMS-urilor transmise în legătură cu protestele.


 IPP cere demisia șefului Comisiei de Control SRI, după declarațiile despre implicarea multinaționalelor în proteste

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a cerut, duminică, demisia președintelui Comisiei de Control a SRI, Adrian Țuțuianu, care a cerut Serviciului Român de Informații să ancheteze companii multinaționale care și-au îndemnat angajații să participe la protestele din stradă din ultimele zile, împotriva OUG 13.


 Comisia de control a SRI cere instituției clarificări privind tentativa de deturnare a protestelor de miercuri seara. Ministrul Carmen Dan și șeful Serviciului de Informații, chemați la audieri

Comisia de control a SRI a solicitat Serviciului Român de Informații clarificări legate de violențele care au avut loc, miercuri, la protestul din Piața Victoriei, a declarat preşedintele Comsiei de control, Adrian Ţuţuianu.


 Ministrul de Interne, Carmen Dan, cere să primească informații direct de la șeful SRI, Eduard Hellvig, și să fie semnate SRI

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a reluat vineri acuzațiile la adresa SRI, pe motiv că aceaată instituție nu a informat Ministerul de Interne că se pregătesc violențe la mitingul de miercuri seară din Piața Victoriei.


ONG-urile cer demisia ministrului Carmen Dan: Vânătoare de vrăjitoare la Ministerul Afacerilor Interne. Acest gest iresponsabil trădează o mentalitate de sorginte totalitară

Organizațiile non-guvernamentale Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) l-au condamnat, joi, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, după ce a criticat o serie de jurnaliști și politicieni pe motiv că ar fi promovat protestele pe rețelele de socializare.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă