12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportIohannis face publice documentele care l-au determinat să ceară reexaminarea Codului Silvic

Iohannis face publice documentele care l-au determinat să ceară reexaminarea Codului Silvic

Preşedintele Klaus Iohannis a publicat pe site-ul preşedinţiei punctul de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la Codul Silvic pentru a justifica cererea de reexaminare a legii.

Consiliul Concurenţei a apreciat referitor la proiectul Codului Silvic că limitarea achiziţiei/procesării de masă lemnoasă la 30% este o barieră pe piaţa comercializării şi propune eliminarea acestui plafon, potrivit unui comunicat al instituţiei. 

Consiliul îşi argumentează opinia prin faptul că poate fi afectată concurenţa, arătând că nu este motivată de apărarea unui interes public major pentru a fi introdusă o derogare de la legea în domeniu, iar plafonul poate limita posibilitatea operatorilor economici/grupurilor de operatori economici de a achiziţiona sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurenţa care trebuie să se exercite cu ocazia licitaţiilor.

Totodată, mai arată Consiliul, limitarea la 30% din volumul aferent unui sortiment industrial din fiecare specie a cantităţii de masă lemnoasă care poate fi achiziţionată din fondul public ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condiţiile în care se poate demonstra că statul renunţă la nişte venituri pe care le-ar fi obţinut în absenţa acestui prag. Un alt argument este că menţinerea unei limitări ar putea reprezenta o încălcare a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în ceea ce priveşte libera circulaţie a mărfurilor, ce poate avea ca posibilă consecinţă declanşarea procedurii de infringement împotriva României.

Citeşte şi: Cererile lui Iohannis privind Codul Silvic, respinse de deputaţi. În Austria nu se pot tăia mai mult de două hectare de pădure

Consiliul mai apreciază că pentru încredinţarea unor servicii remunerate în cadrul ocoalelor silvice trebuie organizată o procedură de selecţie deschisă, transparentă şi necondiţionată, cu licitaţii obligatorii.

În acelaşi document, Consiliul Concurenţei informează că a solicitat Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură să fie consultată cu privire la legislaţia secundară care urmează să fie elaborată în aplicarea Codului Silvic, pentru evitarea apariţiei ulterioară a unor probleme de natură să contravină legislaţiei concurenţei şi ajutorului de stat.

Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei după ce, vineri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că asupra preşedintelui Klaus Iohannis “planează o suspiciune” că nu ar fi de partea românilor pentru că nu a fost de acord cu Codul Silvic votat de Parlament şi a cerut reexaminarea legii.

Tot vineri, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că vrea să creadă că respingerea Codului Silvic nu a fost rezultatul lobby-ului unei firme din industria lemnului.

Marţi, Consiliul Concurenţei a anunţat că a cerut opinia Comisiei Europene privind introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie care poate fi achiziţionat de o companie.

Citeşte şi: Dezbaterea Codului Silvic, AMÂNATĂ. Când va fi discutat proiectul

Proiectul de modificare a Codului silvic, iniţiat în vara anului de 125 de parlamentari PSD şi trimis înapoi la Parlament pentru reexaminare de Iohannis, a intrat marţi în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional, după ce Senatul l-a readoptat în aceeaşi formă.

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins însă cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic.

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe localităţi au fost organizate proteste pe tema defrişărilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a decis ca subiectul să fie discutat în următoarea şedinţă a CSAT.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă