15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportInspecția Judiciară: Băsescu a încălcat independența justiției

Inspecția Judiciară: Băsescu a încălcat independența justiției

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu a încălcat independenţa justiţiei prin afirmaţiile pe care le-a făcut cu privire la sechestrul asupra terenurilor de la Nana, potrivit B1 TV.  

Astfel, raportul Inspecţiei Judiciare va fi înaintat plenului CSM, care îl va analiza marți. Plenul la lua o decizie de admitere sau de respingere a raportului.

Citește și: Băsescu: Familiile de la Nana suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva mea

Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a cerut CSM-ului să apere magistrații, iar Consiliul a sesizat Inspecția Judiciară. PICCJ a subliniat că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei.

“Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției”, a arătat PICCJ. 

Conducerea Ministerului Public a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Citește și: CSM sesizează Inspecția Judiciară, în urma declarațiilor lui Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, în 7 martie, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

El a ţinut să precizeze că “nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi”, adăugând că “asta va constata justiţia, iar cei care au încălcat legea vor răspunde”.

“Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începând spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie?”, a mai scris Băsescu, pe rețeaua de socializare.

Citește și: Băsescu poate rămâne fără moșia de la Nana? Parchetul a pus sechestru. Acuzațiile: retrocedări prin abuz în serviciu

Secția de Urmărire Penală si Criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a pus sechestru asigurator pe un teren de 735 de hectare de la Nana, județul Călărași, pe care se află și terenul de circa 290 de hectare  cumpărat de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte. Ioana Băsescu a contestat sechestrul care a fost respinsă de instanța din Călărași.

Cele mai citite

FOTO. Parcul Liniei din sectorul 6, în faza a doua. Este cel mai lung parc liniar din Europa

Parcul Liniei 2 din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost inaugurat duminică, fiind a doua fază a acestui proiect ambițios. Amenajat de Primăria Sectorului...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă