18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportPonta discută, la Palatul Victoria, cu delegația FMI: Suntem cea mai de...

Ponta discută, la Palatul Victoria, cu delegația FMI: Suntem cea mai de succes poveste a FMI

UPDATE: România este singura sau cea mai de succes poveste a FMI, a declarat, marți, premierul Victor Ponta. De asemenea, prim-ministrul a subliniat că conlucrarea cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană continuă pe lucruri importante, cum ar fi pachetele de legi privind achizițiile publice și redevențele, potrivit Agerpres

“Suntem singura sau cea mai de succes poveste a FMI-ului. În alte țări, lucrurile nu au ieșit așa de bine”, a declarat premierul, într-o intervenție telefonică la Antena 3, întrebat care este relația actualei guvernări cu FMI și dacă reprezentanții Fondului sunt nemulțumiți de autoritățile de la București.

Victor Ponta a spus că, în mare parte, autoritățile au ascultat de sfaturile reprezentanților FMI, BM și CE.

“În alte lucruri, de exemplu cu reducerea CAS cu cinci puncte procentuale anul trecut, ne-au zis să nu. Am făcut-o și e un lucru foarte bun. Reducerea TVA-ului la 9% (la alimente — n.r.) au zis să nu. Am făcut-o și a fost un lucru foarte bun. Deci, până la urmă, ideea e că ei sunt niște oameni care dau o anumită analiză, iei ceea ce ți se pare bun, celelalte lucruri le decizi pe plan național”, a explicat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, în continuare, între Guvernul de la București și FMI există o conlucrare pe “lucruri importante”.

“Săptămâna viitoare o să trimitem în Parlament pachetul de legi privind achizițiile publice, după aceea avem pachetul privind redevențele, avem partea de guvernanță corporatistă a întreprinderilor cu capital integral de stat. Adică sunt lucruri importante pe care le discutăm și cu FMI, și cu Banca Mondială. Nu mai vorbesc de relația cu Comisia Europeană care este zilnică, ca orice membru al Uniunii Europene”, a explicat premierul.

Ponta a precizat, la Antena 3, că, de fapt, delegația tehnică a FMI s-a întâlnit cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, dar la discuții a participat și el pe câteva “direcții principale”.

“Întâlnirea e cu ministrul de Finanțe, dar am fost și eu acolo pentru câteva direcții principale”, a afirmat premierul.

Ponta a declarat că în cadrul întrevederii a făcut precizări cu privire la elementele prevăzute în rectificarea bugetară pozitivă ce va fi aprobată vineri în Guvern și a subliniat că în acest an țara noastră se va înscrie în ținta de deficit aprobată în Parlament, respectiv 1,86%.

———

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Andrea Schaechter, însoțită de reprezentanți ai Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, discută, marți, la Palatul Victoria, despre monitorizarea post-acord cu România, transmite Mediafax.

Anterior, delegaţia FMI, BM şi CE s-a întâlnit şi cu preşedintele României, Klaus Johannis.

În condiţiile în care “există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line”, în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și: Întâlnire Iohannis-FMI: România să păstreze sub control deficitul bugetar

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

Referitor la bugetul pentru anul 2016, în cadrul discuţiilor a fost evidențiată necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice.

“În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă”, se mai arată în comuniat.

Citește și:  Noul Cod Fiscal – susținut de mediul de afaceri, contestat de FMI

În cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordată şi tema recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor.

 

Cele mai citite

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i...

Cum să-ți creezi o relație sănătoasă cu banii tăi

Lipsa educației financiare poate avea consecințe semnificative asupra vieții și a bunăstării întregii familii. Discuțiile despre bani pot crea o stare de disconfort în...

Poeta Ana Blandiana a primit Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024

Poeta Ana Blandiana a fost recompensată joi cu Premiul Prinţesa de Asturia pentru Literatură pentru anul 2024, informează EFE, potrivit agerpres.ro. Juriul subliniază că, "prin...
Ultima oră
Pe aceeași temă