16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportVotul prin corespondență, adoptat de Camera Deputaților

Votul prin corespondență, adoptat de Camera Deputaților

UPDATE: Deputații au votat ”pentru” adoptarea legii privind votul prin corespondență.

——

UPDATELiderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că le-a cerut tuturor parlamentarilor social-democraţi să fie prezenţi la votarea legii votului prin corespondenţă. “Asta le-am cerut tuturor, pentru că votul prin corespondenţă este o lege extrem de importantă, pe care noi ne-am asumat să o grăbim şi să o finalizăm astăzi, e o zi importantă şi cred că toţi colegii mei vor fi aici”, a spus Dragnea, la Camera Deputaţilor, unde proiectul de lege urmează să fie supus votului final.

Întrebat dacă este mulţumit de forma finală a proiectului legii votului prin corespondenţă, liderul PSD a răspuns afirmativ, menţionând totuşi că “s-ar putea să rămână probleme legate siguranţa votului, de secretul votului”. 

El a precizat că vor fi stabilite prevederi şi pentru alegerile prezidenţiale pentru a se exercita votul prin corespondenţă, dar, neavând alegeri “mâine pentru preşedinte, e nevoie de o perioadă mult mai lungă pentru a găsi cele mai bune forme de procedură” pentru că sunt două scrutine.

“Sub nicio formă nu este adevărat zvonul lansat că nu se va vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale. Imediat, nu ştiu dacă în sesiunea asta sau în sesiunea următoare, va fi elaborat şi adoptat şi acest proiect de lege”, a arătat Dragnea.

———–

UPDATE: Deputații UDMR au părăsit plentul Camerei, după ce le-au fost respinse amendamentele pe care le-au adus legii.

——-

Deputații vor supune la vot, miercuri, proiectul de lege privind votul prin corespondență, la o săptămână după ce a fost adoptat de Senat, potrivit Agerpres. 

Comisia parlamentară pentru cod electoral a adoptat, marți, raportul de admitere pentru acest act normativ.Totodată, comisia a decis că votul prin corespondență va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu și la cele prezidențiale și europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat.

Citește și: Votul prin corespondență, doar pentru parlamentare

Președintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondență va fi unul pilot, iar votul prin corespondență se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, urmând ca, “în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare”, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.

Un alt amendament propus de PSD și adoptat marți de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Citește și: Ce spune Klaus Iohannis despre votul prin corespondență

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondență se puteau înscrie în Registrul electoral online.

Comisia a mai decis că “cetățenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondență trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opțiunea pentru votul prin corespondență în baza unei cereri scrise datate și semnate, depuse personal sau transmise prin poștă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință, la care anexează o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate”.

 

 

 

 

Cele mai citite

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv

Un tribunal slovac a decis sâmbătă plasarea în arest preventiv a bărbatului acuzat de tentativă de asasinat împotriva prim-ministrului Robert Fico, a declarat purtătoarea...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...
Ultima oră
Pe aceeași temă