20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportCCR: Legea votului prin corespondență este constituțională

CCR: Legea votului prin corespondență este constituțională

UPDATE 12.00: Curtea Constituțională (CC) a decis, miercuri, că Legea votului prin corespondență, adoptată pe 28 octombrie, este constituţională. Curtea a respins astfel sesizările formulate de ALDE şi UDMR.

—-

Două sesizări privind Legea votului prin corespondență,  adoptată pe 28 octombrie, sunt dezbătute, miercuri, de Curtea Constituțională (CC), potrivit Mediafax.

Una dintre sesizări a fost înaintată de 30 de senatori, iar cealaltă a fost formulată de 50 de deputați.

 La începutul lunii noiembrie, ALDE a anunțat că grupul său parlamentar de la Senat, alături de grupul UDMR, senatori de la UNPR şi PSD, respectiv, un senator independent au depus la Curtea Constituțională o contestaţie la legea votului prin corespondență. Camera Deputaților a adoptat legea în forma propusă de Comisia de cod electoral, fiind prevăzut ca acest tip de vot să fie aplicat doar la alegerile parlamentare.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial.

Peşedintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD) a explicat că votul va fi aplicat la alegerile parlamentare.

“Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare”, a spus el

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat eliminarea şi si a precizat că “înregistrarea online este marele hatâr, este esenţa proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.

ALDE consideră că, prin această modificare a legislației electorale, “sunt încălcate principii prevăzute în Constituția României”.

Citește și: Votul prin corespondență, doar pentru parlamentare

“În primul rând caracterul direct al votului. Textul Constituţiei atribuie în mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce înseamnă, în intenţia constituantului, prezenţa efectivă a cetăţeanului în faţa urnelor în vederea exercitării dreptului la vot fără intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse”, se arată în comunicatul ALDE din 3 noiembrie.

“În al doilea rând, «votul prin corespondenţă», aşa cum este prevăzut de către iniţiatori pentru cetăţenii români domiciliaţi în afara teritoriului naţional, instituie în drept şi în fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetăţeni, ceea ce este explicit interzis de Art.16 (1) din Constituţie, care prevede că «cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări»”, continuă sursa citată.

ALDE mai spune că “a atras atenţia în repetate rânduri asupra faptului că formula votului prin corespondență este birocratică, greoaie şi în loc să înlesnească votul românilor din străinătate, are efectul contrar” şi că, în plus, “ridică mari probleme privind posibila fraudare”.

Citește și: Cum a fost amputată legea votului prin corespondență

“Acestea sunt argumente care se adaugă consideraţiilor de ordin constituţional ridicate prin această contestație”, precizează ALDE.

“ALDE a depus amendamente pentru renunţarea la votul prin corespondenţă şi trecerea la votul direct, după un model similar cu cel folosit de Germania si Franţa. Din păcate, aceste amendamente nu au fost luate în considerare, ceea ce ne-a dus la iniţiativa de astăzi”, se mai arată în comunicat.

Liderul UDMR Kelemen Hunor anunţa la rândul său că intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă laCurtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.

UDMR a acuzat că forma adoptată de Senat nu garantează secretul votului prevăzut de Constituţie. În acelaşi timp, Kelemen Hunor a precizat că dacă amendamentul UDMR privind aplicarea votului prin corespondenţă doar la alegerile prezidenţiale va fi acceptat, Uniunea nu va mai ataca legea la CCR.

“Votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi să rămână aşa cum este la alegerile parlamentare este corect şi atunci nici contestaţia nu are argument”, a susţinut Kelemen Hunor.

Citește și: Votul prin corespondenţă – o sticlă aruncată în mare

În data de 28 octombrie, forul decizional al Camerei Deputaților a adoptat Legea privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Totodată, Senatul a adoptat proiectul de lege pe 19 septembrie.

 

 

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Germania vizează să-și reia poziția geopolitică printr-o relansare economică

Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul de Finanţe, Christian Lindner, care este şi preşedintele...

Un român în vârstă de 28 de ani a fost găsit mor într-o piață publică din Genova

O descoperire tragică a avut loc vineri, în jurul orei 16:30, în Piazza Monte Santodin din cartierul Sestri Ponente din Genova, Italia. Cadavrul unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă