11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSportDublarea alocaţiei, la un pas de respingere

Dublarea alocaţiei, la un pas de respingere

Proiectul propus de liberali de majorare al alocaţiilor a fost respins de deputaţii din Comisia de muncă, pe motiv că efortul bugetar pe care l-ar presupune o asemenea măsură nu se susţine, informează Mediafax

Astfel, majorarea alocaţiei depinde de votul final care va fi dat de Camera Deputaţilor.

Proiectul a fost înaintat de liberali pe vremea când erau parteneri de guvernare ai social-democraţilor şi presupune acordarea a 1,7 miliarde de euro din bugetul de stat pentru mărirea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 de lei la 84 de lei. 

„Ar însemna un efort bugetar de circa 1,7 miliarde de lei pentru cei 3,4 milioane de copii între 2 şi 18 ani, efort bugetar pentru care în momentul de faţă, împreună cu Ministerul de Finanţe, nu am găsit încă o soluţie”, a spus Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Citeşte şi: Moţiunea privind alocaţiile pentru copii, respinsă

Alocația de stat din România este cea mai mică dintre toate cele 28 de state ale Uniunii Europene. Doar 9 euro, faţă de 13 – la vecinii bulgari, şi 63 de euro în Ungaria.

„Puteau să gândească un plan de implementare graduală, pe o perioadă de trei ani sau cinci ani. Crearea unui sistem de plăţi, numai pentru produse destinate creşterii, îngrijirii sau dezvoltării copiilor şi educaţiei”, a spus George Roman, reprezentant al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Concret, ar fi vorba de un sistem de bonuri valorice, care ar putea fi folosite doar pentru hrană, rechizite sau haine. 

„Ceea ce s-a promis s-a promis pe patru ani. Nu s-a încheiat ciclul de guvernare. Până în decembrie 2016 mai este, aşa că răbdare”, spune Adrian Solomon, deputat PSD.

Citeşte şi: Alina Gorghiu și Victor Ponta se contrazic pe alocația pentru copii

Întrebat dacă susţine majorarea sumei, ministrul de profil a evitat un răspuns direct.

„Cuantumul alocației de stat pentru copii face parte dintr-un pachet integrat pe care îl lucrăm, vedem familia ca un tot unitar din care fac parte copii, părinți, bunici”, a spus Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă