20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportSenatul a aprobat proiectul Legii dării în plată. Urmează votul în Camera...

Senatul a aprobat proiectul Legii dării în plată. Urmează votul în Camera Deputaților

UPDATE 17,50: Senatorii au aprobat, luni după-amiază, proiectul Legii dării în plată, informează Digi 24.

Toate grupurile parlamentare din Senat au votat în favoarea acestui proiect. Decizia finală va aparține Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.

Copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, luni, că senatorii liberali vor vota Legea dării în plată și speră ca în luna aprilie această lege să devină realitate.

Mai mult, ea a explicat principiul riscului împărţit de la care a pornit Legea dării în plată, reprezintă motivul pentru care PNL susţine actul normativ. 

„Principiul este acela că în orice societate normală riscul trebuie împărţit. Că ne place sau nu ne place, până acum acest risc nu a existat decât de partea clienţilor serviciilor bancare. S-a modificat legea, conform solicitării venite de la Preşedinţie, cererea de reexaminare a fost analizată serios de colegii noştri din Senat şi cred că nu se mai poate vorbi de niciun fel de afectare, după aceste amendamente care astăzi trec prin Senat. Am văzut, însă, în anumite momente, o poziţie, haideţi să-i spun de uşoară forţă de negociere, din partea sistemului bancar, care spunea prin anumite voci cum o să dispară proiectul “Prima casă”. Şi au venit toate argumentele necesare şi suficiente pentru a merge în direcţia în care acest lucru nu este real. Aţi văzut săptămâna trecută cifrele venite de la Guvern şi de la sistemul bancar, direcţionate către “Prima casă”. Gândiţi-vă că 1,7 miliarde de lei se duc anul acesta de la Guvern către “Prima casă”, iar din sistemul bancar cred că 2,6 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că acest proiect va continua cu succes”, a arătat copreşedintele PNL. 

Gorghiu a subliniat că la nivel parlamentar liberalii îşi doresc „un dialog în continuare cu cei din sistemul bancar”. 

„Legea va trece de Senat. Dacă mai există lucruri care ar putea fi în divergenţă pe procedură sau pe fond, la Cameră vor putea fi discutate din nou şi analizate. Veţi vedea şi majoritate în Senat astăzi. După părerea mea, va fi o majoritate relaxată, care va da girul acestui proiect bun pentru societatea românească”, a susţinut copreşedintele PNL. 
——————-

Vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat că proiectul Legii dării în plată se află pe ordinea de zi a plenului. Mai mult, el a spus că în cazul în care dezbaterile vor fi finalizate, votul ar putea fi dat luni, potrivit Agerpres.

Ioan Chelaru a precizat că au loc dezbateri în şedinţele grupurilor parlamentare pentru stabilirea poziţiilor în privinţa acestei legi. 

„În grupurile parlamentare se discută poziţia grupurilor faţă de vot, dacă se va ajunge la vot, mai ales că există o discuţie intensă vizavi de anumite chestiuni care au fost dezbătute în comisiile de specialitate şi care nu au întrunit numărul maxim de voturi şi asupra cărora e posibilă susţinerea în plen a amendamentelor respinse. Dacă se termină dezbaterile, va fi şi votul final”, a mai spus el.

Citește și: Legea dării în plată: propunerile făcute de BNR Parlamentului

Ioan Chelaru a adăugat că, în principiu, PSD „a spus da” legii, dar decizia definitivă va fi luată după discuţiile din şedinţa grupului parlamentar cu reprezentanţii BNR şi cu iniţiatorul.  

La şedinţa grupului PSD participă luni, din partea Băncii Naţionale, Florin Georgescu şi Liviu Voinea. 

Camera Deputaților este forul decizional.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

Citește și: Miting pentru susținerea Legii dării în plată, duminică, în Capitală

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

 

Cele mai citite

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă