23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportIohannis: România nu își va schimba atitudinea în criza refugiaților

Iohannis: România nu își va schimba atitudinea în criza refugiaților

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în Slovacia, că România nu îşi va schimba poziţia faţă de criza refugiaţilor, ca urmare a atentatelor teroriste din Paris și a precizat că trebuie aplicate deciziile luate deja la nivel european, informează Mediafax.

În cadrul conferinței susținute de Iohannis, în vizita oficială din Slovacia, Iohannis a subliniat că tragedia de la Paris “trebuie luată ca atare”, mai precis, ca un atac terorist, în timp ce refugiații vin în Europa în căutarea siguranței. Mai mult, președintele a dusținut că xenofobil nu trebuie să devină relevantă în societate.

Citește și:  Vizită oficială a președintelui Iohannis în Slovacia

Tragedia de la Paris trebuie luată ca atare. Este un atac terorist împotriva Franţei, pe fondul unui val imens de refugiaţi care vin să caute siguranţă pentru ei şi pentru familiile lor în Europa. (…) Nu avem voie să lăsăm să fie distrus ţesutul social al statelor noastre, nu avem voie să lăsăm xenofobia, ultranaţionalismul, şovinismul să devină relevante în societăţile noastre”, a spus Iohannis, întrebat dacă Bruxelles-ul ar trebui să-şi schimbe abordarea după atacurile din Franţa, mai ales în privinţa cotelor obligatorii de refugiaţi.

Iohannis a mai adăugat că România nu a fost şi nu este stat ţintă pentru aceşti refugiaţi, însă abordarea UE trebuie să fie că terorismul are urmări extrem de grave “doar dacă reacţia este frica”. În schimb, ţările europene şi ale lumii trebuie să rămână solidară şi să lupte împotriva acestui fenomen terorist, însă fără a se ajunge la “stigmatizarea unor colectivităţi religioase care nu au nicio vină în această chestiune”.

“Trebuie să mergem mai departe, trebuie să rămânem solidari, trebuie să continuăm munca începută în Consiliul European, în Comisia Europeană, să punem în practică lucrurile care au fost hotărâte deja”, a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat că aceste decizii vizează sprijinul pentru ţările de tranzit ale refugiaţilor, dar şi ajutor pentru ţările de origine ale acestei crize, unde trebuie găsite soluţii.

Citește și: E timpul pentru război contra barbariei islamiste

Pe de altă parte, întrebat dacă România va lua măsuri similare ca Slovacia, care, prin vocea premierului, a anunţat că va monitoriza populaţia musulmană după atacurile teroriste, Iohannis a negat, spunând că România nu va lua niciodată astfel de măsuri.

“Populaţia musulmană la noi nu va fi supervizată. Noi respectăm minorităţile etnice şi religioase în România”, a spus preşedintele.

Cele mai citite

“Vrei să fii soția mea?” TJ Miles și Francisca se căsătoresc

Francisca și TJ Miles s-au întors recent dintr-o vacanță de vis de două săptămâni. Artista a încântat fanii publicând prima imagine cu inelul de...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...

Remunerații de nabab pentru șefii PNL și PSD de la Conpet SA Ploiești

Scandalul din ultima vreme dintre directorul general liberal al Conpet SA Ploiești, Dorin Tudora, și președintele Consiliului de Administrație, Florin Gheorghe, susținut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă