17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportIohannis, vizită oficială în Slovacia. Președintele slovac l-a felicitat pe omologul român...

Iohannis, vizită oficială în Slovacia. Președintele slovac l-a felicitat pe omologul român pentru lupta anticorupție

UPDATE: Preşedintele slovac, Andrej Kiska, l-a felicitat, miercuri, pe Klaus Iohannis pentru lupta anticorupţie, în cadrul vizitei oficiale a președintelui în Slovacia, informează Mediafax.

După întrevederea cu preşedintele Iohannis, Kiska a declarat că l-a rugat să îi transmită “know how-ul” prin care lupta împotriva corupției a ajuns, în România, ” la un aşa înalt nivel”. 

Un alt subiect de discuţite, potrivit preşedintelui slovac, a fost securitatea şi “propaganda Rusiei”, dar şi securitatea energetică, cei doi şefi de stat căzând de acord că “proiectul North Stream II ar fi un pericol real pentru siguranţa Ucrainei.

În privinţa terorismului, după atacurile din Franţa, Kiska a precizat că poziţia celor două ţări este că “a scoate anumite religii ca a nu fi cele mai bune, nu este calea cea mai bună de urmat, este exact inversul, este exact ceea ce teroriştii îşi doresc”.

Mai mult, șeful de stat și-a exprimat condoleanţele pentru victimele incendiului din Colectiv, dar şi pentru românii decedaţi în atacurile de la Paris.

Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, la Palatul Prezidenţial din Bratislava, unde a avut o întrevedere cu președintele Andrej Kiska, urmată de o conferință de presă comună.

Totodată, Iohannis va participa, alături de  Andrej Kiska, la deschiderea Forumului bilateral al oamenilor de afaceri români şi slovaci și va avea o întrevedere cu premierul Slovaciei, Robert Fico.

Citește și: Iohannis: România nu își va schimba atitudinea în criza refugiaților

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohnnis se va întâlni și cu reprezentanţi ai tinerilor profesionişti români care îşi desfăşoară activitatea în zona Bratislavei.

Joi, Klaus Iohannis și omologul său vor merge în oraşul Zvolen, unde vor participa la ceremonia depunerii coroanelor de flori la Cimitirul militar al Armatei Române din Zvolen.

Mai mult, va participa la ceremonia de decorare a veteranilor slovaci participanţi la luptele de eliberare a teritoriului slovac în cel de-al Doilea Război Mondial. Cinci veterani vor fi decoraţi de preşedintele Sloveniei, alături de Klaus Iohannis. Preşedintele va avea şi o scurtă întrevedere cu veteranii şi cu locuitorii oraşului Zvolen.

Oraşul Zvolen este recunoscut pentru cimitirul eroilor români care au luptat, între 18 decembrie 1944 şi 12 mai 1945, pentru eliberarea Cehoslovaciei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cimitirul a fost construit în 1958, 10.384 de militari români, dar şi ai altor state participante la Al Doilea Război Mondial, fiind înmormântaţi acolo.

Alături de preşedinte, în vizita oficială din Slovacia participă şi consilierii prezidenţiali Leonard Orban, Laurenţiu Ştefan şi Ion Oprişor, precum şi noul ministru de Externe, Lazăr Comănescu.

 

Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă