20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportConcluziile consultărilor de la Cotroceni

Concluziile consultărilor de la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluție în acest moment, confirmând implicit preferința sa pentru un guvern de tehnocrați.

PSD îl propune pentru postul de premier pe viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, a anunțat liderul social-democrat, Liviu Dragnea, ieri seară, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Dragnea explică de ce a fost Liviu Voinea alegerea PSD

De asemenea, liderul PSD a spus că înainte de a face această propunere s-a consultat şi cu liderii coaliţiei, care consideră nominalizarea lui Voinea drept „rezonabilă“. Liviu Voinea este viceguvernator BNR şi membru al consiliului de administraţie al Băncii Naţionale, din 2014. În perioada 2012-2014 a fost membru al Cabinetului Ponta, ocupând funcţia de ministru delegat pentru Buget. Inițial, Voinea a activiat ca independent, dar, ulterior, s-a înscris în PSD. Voinea a părăsit Guvernul Ponta pe fondul informațiilor neoficiale privind neînțelegeri cu premierul în ceea ce privește reducerea CAS. Preşedintele Iohannis ar fi spus că i se pare o propunere rezonabilă, potrivit lui Dragnea. Decizia finală va aparține președintelui Klaus Iohannis, care va prezenta propunerea pentru postul de premier, după consultări cu toate partidele politice, programate pentru ieri seară și pentru astăzi.

“Președintele consideră ca fiind cea mai bună propunere un guvern de tehnocrați, cu premier și miniștri tehnocrați, dar concluziile le va face dumnealui publice. A spus că două runde de consultări cu partidele sunt suficiente și cred că mâine va face și o nominalizare“, a declarat Liviu Dragnea, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

Citește și: PSD l-a propus drept PREMIER pe Liviu Voinea. Urmează consultări între Iohannis și PNL

De altfel, șeful statului a prefațat întâlnirea de ieri seară cu partidele politice cu un dialog pe care l-a avut cu manifestanții din Piața Universității, duminică. Iohannis a afirmat că în acest moment nu înclină foarte mult spre soluţia alegerilor anticipate, întrucât nu ar rezolva problema.

Liberalii își nuanțează poziția

Mesajul lui Iohannis referitor la rezerva sa față de alegerile anticipate echivalează cu o confirmare a faptului că președintele preferă varianta unui guvern de tehnocrați. În acest context, au fost vehiculate neoficial o serie de nume pentru postul de premier, printre care Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură, Leonard Orban, consilier prezidențial. În plus, au fost vehiculate o serie de nume din zona Băncii Naționale a României (BNR). Lucian Croitoru, consilierul pentru politică monetară al guvernatorului BNR, a declarat că nu este interesat de acest post. Posibilitatea nominalizării unei persoane din interiorul BNR a fost alimentată și de o declarație a guvernatorului Mugur Isărescu. Întrebat dacă premierul ar putea proveni de la BNR, guvernatorul a admis că este posibil, cu condiţia ca acesta să fie tânăr, excluzând varianta ca el să preia poziţia de prim-ministru. La rândul lor, liberalii și-au nuanțat poziția, după ce inițial susținuseră doar varianta alegerilor anticipate.

„PNL crede în continuare în soluţia alegerilor anticipate, însă mandatul cu care se va merge la consultările cu preşedintele României nu va exclude nicio variantă de guvernare viitoare, a unei viitoare guvernări tehnocrate“, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. Potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, cea mai importantă condiţie pentru susţinerea unui Guvern tehnocrat este depolitizarea totală a administraţiei. La închiderea ediției, preşedintele

Citește și: PNL își schimbă opțiunea și susține un guvern tehnocrat

Klaus Iohannis începuse consultările cu PNL. Astăzi, șeful statului are programate întâlniri cu UDMR, ALDE, UNPR și grupul minorităţilor naţionale. Până la instalarea noului Executiv, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a preluat şi conducerea interimară a Ministerului de Interne, precum şi funcţia de vicepremier, după demisia lui Gabriel Oprea din Guvern. Ulterior, Cîmpeanu şi-a delegat atribuțiile de ministru al Internelor către Ilie Botoş, secretar de stat în cadrul MAI, cel căruia Gabriel Oprea îi delegase atribuțiile de ministru.

Retragerea din guvern l-a scăpat pe Oprea atât de moțiunea simplă din Senat, cât și de solicitarea de a da explicații în Camera Deputaților. Între timp, peste 35 de organizaţii neguvernamentale au făcut apel către președintele Klaus Iohannis ca viitorul premier, dar şi membrii Cabinetului său să fie desemnaţi pe criterii de integritate şi competenţă, iar un demers similar să fie iniţiat şi în cadrul Administraţiei Prezidenţiale până la sfârşitul anului.   

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Incendiul izbucnit la o clădire dezafectată de pe Șoseaua Ștefan cel Mare din București a fost lichidat

Incendiul izbucnit luni seară la o clădire dezafectată de pe Şoseaua Ştefan cel Mare din Capitală a fost stins de pompierii sosiţi la faţa...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă