11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSportDe ce nu sunt afișate cheltuielile MApN pe platforma de transparență bugetară

De ce nu sunt afișate cheltuielile MApN pe platforma de transparență bugetară

Ministerul Apărării Naționale susține că este transparent din punct de vedere financiar și că transmite cu regularitate date către Trezoreria Statului. Doar Trezoreria este însă abilitată să publice date pe site-ul “Transparență bugetară”, lansat săptămâna trecută, subliniază MApN.

Ministerul Apărării încearcă să explice, în acest mod, de ce informațiile legate de contractele Armatei nu sunt făcute publice pe noul site.

Platforma “Transparență bugetară” a fost lansată, la data de 11 martie, de premierul Dacian Cioloș. O serie de instituții centrale au publicat imediat informații financiare despre activitatea lor. Totuși, au existat și excepții. Chiar și până astăzi, 15 martie, datele despre două dintre ministere – MApN și Ministerul Comunicațiilor – nu fuseseră difuzate pe noul site.

Citește și: Ziua lansării platformei de transparență bugetară: ce instituții „au uitat” să încarce rapoartele

“Ministerul Apărării Naționale postează lunar, pe pagina din Internet a ministerului, www.mapn.ro, datele cumulate de la ordonatorii de credite din subordine privind execuţia bugetului, conform prevederilor Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. Publicarea centralizată are ca scop evitarea încălcării prevederilor Legii nr.182/2002 referitoare la protejarea informaţiilor clasificate.  Precizăm că, potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/2013, privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaţionale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt exceptate de la publicare proiectele de investiţii publice din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională a căror detaliere conţine informaţii clasificate potrivit legii, acestea fiind prevăzute în programele de investiţii în poziţii globale”, a comunicat, luni seară, MApN.

Potrivit comunicatului MApN, toate unităţile militare ai căror comandanţi au calitatea de ordonatori de credite transmit la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, potrivit Legii nr. 500/2002, bugetele proprii, detaliate pe clasificaţia bugetară până la nivel de alineat, pe baza cărora se efectuează şi se înregistrează cheltuielile efectuate de către aceştia.

Ulterior, “Ministerul Finanţelor Publice centralizează zilnic datele înregistrate la nivelul unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, pe care ulterior le publică pe platforma www.transparenţa_bugetară.gov.ro”, explică MApN.

De asemenea, achiziţiile publice pentru bunurile comune cu economia naţională, efectuate de către unităţile militare, sunt înregistrate şi pot fi accesate de pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

“Plăţile efectuate sunt evidenţiate în Trezoreria Statului pentru fiecare ordonator de credite, Ministerului Finanţelor Publice revenindu-i obligaţia să asigure centralizarea şi publicarea acestora pentru instituţia publică – Ministerul Apărării Naţionale”, subliniază MApN.

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă