13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportOprea a renunțat la șefia Ministerului de Interne. MAI va fi condus...

Oprea a renunțat la șefia Ministerului de Interne. MAI va fi condus de Ilie Botoș

Ministrul de Interne din Guvernul interimar, Gabriel Oprea, a anunțat, vineri, la Cotroceni, că și-a delegat atribuțiile secretarului de stat Ilie Botoș. 

Gabriel Oprea este implicat într-o anchetă DNA privind modul în care a folosit coloanele oficiale, în mandatul său de ministru. Cercetările DNA au demarat joi, după o plângere înregistrată la Direcția Națională Anticorupție, depusă de un ONG și o persoană fizică, și îi vizează și pe procurorul general Tiberiu Nițu, dar și pe patriarhul Daniel. 

O altă anchetă care îl vizează pe liderul UNPR este în desfășurare la Parchetul General,în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, care a decedat în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului. 

Citește și: Cine este Ilie Botoş, care a preluat atribuţiile MAI de la Gabriel Oprea

El ar putea fi anchetat pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi folosit coloana oficială și pentru deplasări private, arată procurorii Tribunalului București, în ordonanța în care și-au declinat competența către Parchetul instanței supreme. 

Ministrul Gabriel Oprea a avut, în 10 luni, 1.607 deplasări cu coloană oficială, la instituţii publice şi la destinaţii private, în timp ce primul-ministru a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

“Faţă de cele expuse mai sus, în cauză se impune efectuarea de cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 C.p., privitor la modul de constituire şi folosire a coloanelor oficiale ale ministrului Afacerilor Interne. Întrucât beneficiarul deplasărilor în cauză a fost ministrul Afacerilor Interne Gabriel Oprea, competenţa de soluţionare a cauzei aparţine Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în documentul citat.

Anchetatorii mai au informaţii că, în seara tragediei, Gabriel Oprea venea de la o unitate militară din Băneasa şi mergea spre locuinţa sa, au precizat sursele citate.

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit pe 20 octombrie, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală, în timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

În acest caz a fost deschis iniţial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucureşti, care l-a audiat, în 28 octombrie, în calitate de martor, pe Gabriel Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat că nu a beneficiat de servicii în plus față de alți miniștri de Interne și că în întreaga sa activitate nu a încălcat niciodată legea. Oprea a precizat că a trimis la Parchet toate documentele solicitate, a făcut declarații în fața procurorilor și va da declarații anchetatorilor de fiecare dată când i se va solicita.

Întrebat dacă s-a deplasat cu coloană oficială de peste 1.500 de ori de la începutul acestui an, ministrul a răspuns că a avut “mai multe deplasări”, tot timpul pentru a-și face datoria.

După accidentul în care a murit poliţistul Bogdan Gigină, în spaţiul public s-au vehiculat mai multe întrebări care încă aşteaptă un răspuns de la ministrul Gabriel Oprea, printre care şi cele legate de dreptul acestuia de a beneficia de coloană oficială, dar şi locul de unde acesta venea şi unde trebuia să ajungă în ziua accidentului şi dacă, în condiţii de ploaie, nu trebuia să renunţe la escorta cu motociclist.

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă