20 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportPeste 3000 de propuneri pentru simplificarea administrației. Ce solicită cetățenii pe platforma...

Peste 3000 de propuneri pentru simplificarea administrației. Ce solicită cetățenii pe platforma MaiSimplu

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a primit aproximativ 3000 de propuneri pentru simplificarea birocraţiei, la două săptămâni de la lansarea platformei MaiSimplu.gov.ro, informează Agerpres.

Cele mai populare propuneri s-au dovedit a fi: eliminarea completă sau comasarea plăţilor pentru eliberarea Cărţii de Identitate; inter-conectarea bazelor de date în vederea eliminării, la comunicarea dintre instituţiile publice, a cazierului judiciar; înlocuirea obligaţiei de procurare a timbrului fiscal cu un alt sistem de plată mai accesibil; inter-operabilitatea bazelor de date ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cele ale Poliţiei Române/Ministerului Afacerilor Interne (MAI), astfel încât contravenienţii să nu mai fie obligaţi să trimită ei/să păstreze dovada plăţii amenzii rutiere; reducerea etapelor cerute pentru întocmirea unui dosar de înmatriculare auto. 

De asemenea, cetăţenii solicită formularea unei cereri unice şi reducerea numărului de documente solicitate pentru a beneficia de prestaţiile sociale oferite părintelui: indemnizaţia pentru creşterea copilului, stimulentul de reinserţie şi alocaţia de stat pentru copil, respectiv persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă: indemnizaţia de şomaj, consilierea profesională sau înscrierea la cursuri de calificare. 

Pe de altă parte, reprezentanţii companiilor doresc: simplificarea Formularului 088 (înregistrarea în scop de TVA) şi explicarea publică a modului de acordare a punctajului acordat, în baza răspunsurilor, în vederea încadrării în diferite zone de risc fiscal; modificarea Declaraţiei 394 (livrările şi prestările din România) în sensul scoaterii obligativităţii de completare a CNP-ul clienţilor societăţii comerciale ce depune documentul; eliminarea obligativităţii completării Declaraţiei 392b – livrările şi prestările specifice PFA-urilor înregistrate pe norme de venit, interconectarea bazelor de date existente în vederea vizualizării, mai des decât o dată pe lună, a achitării contribuţiilor de sănătate de către Persoanele Fizice Autorizate (PFA)/Întreprinderi Individuale/Familiale sau persoane fizice. De asemenea, companiile au propus simplificarea, până la minimum posibil, a procedurilor pentru înfiinţarea unei firme la Registrul Comerţului. 

Citește și: Consilierul de stat Cristian Ghinea: Oamenii au niște frustrări absolut legitime atunci când vine vorba de birocrație

Cele mai des menţionate instituţii, atât de către cetăţeni, cât şi de către companiile comerciale, au fost: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Poliţia Română/Ministerul Afacerilor Interne (MAI). 

De asemenea, iniţiatorii platformei centralizează, de la nivelul ministerelor, propunerile acestora de simplificare a birocraţiei şi a procedurilor propuse, aşa cum rezultă acestea din analizele specialiştilor instituţiilor. Platforma MaiSimplu.gov.ro a fost lansată pe 24 februarie, la iniţiativa Cancelariei Primului-Ministru şi a MCPDC. 

Premierul Dacian Cioloş  şi viceprim-ministrul Vasile Dîncu au convocat pentru marţi, 15 martie, Comitetul de lucru interministerial al reprezentanţilor instituţiilor statului cu reprezentare la nivel de secretari de stat, urmând să anunţe ulterior soluţiile identificate pentru fiecare problemă semnalată, atât pe termen mediu, cât şi lung. 

Citește și: Guvernul a lansat o platformă pentru debirocratizarea administrației

 

 

Cele mai citite

Modificări la recunoașterea cursurilor din străinătate

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind modul de echivalare a cursurilor efectuate în străinătate și lista persoanelor care...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Activiștii de partid și mafia universitară decid cine va verifica plagiatele

Am mai scris în repetate rânduri că Legea învățământului superior a fost gândită de mafia universitară, doar pentru a servi intereselor sale, pentru a-i...
Ultima oră
Pe aceeași temă