17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportPreședinta ÎCCJ, despre declarațiile lui Băsescu: Atacurile la adresa justiției ne descalifică...

Președinta ÎCCJ, despre declarațiile lui Băsescu: Atacurile la adresa justiției ne descalifică țara

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat că nu înțelege logica discursului lui Băsescu și că observă că au loc din ce în ce mai multe atacuri la adresa magistraților. 

”Nu pot să spun decât că din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost președinte de stat s-a exprimat în astfel de termeni. Un președinte ar trebui să fie un model de comprtament public. Nu intenționez și nu voi intra niciodată în acest gen de dialog, și mai ales nu înțeleg logica acestui tip de discurs, dacă afirmațiile au fost de tipul celor pe care le-ați spus”, a declarat Stanciu.

Citește și: Traian Băsescu: Sunt excese ale procurorilor cu arestările preventive

Președinta ÎCCJ a precizat că magistrații sunt dependenți doar de lege, nu de cei care i-au numit în funcție.  

”Cred că din punctul meu de vedere, ar trebui să ne întrebăm de ce se întâmplă aceste lucruri în societate. Sistemul de justiție a dovedit că poate să impună respect la nivelul societății. Oamenii care activează în sistemul judiciar au înțeles că nu trebuie să fie dependenți de cei care i-au numit în funcții. Ei trebuie să fie dependenți doar de lege”, a mai spus președintele ÎCCJ.

De asemenea, Livia Stanciu a mai precizat că orice magistrat, înainte de a fi numit în funcție, dă declarații pe proprie răspundere și se fac diverse verificări cu privire la persoana sa.

 Livia Stanciu a mai spus că atacurile lui Băsescu la adresa justiției nu fac altceva decât să descalifice România ca țară, iar la acest lucru ar trebui să se gândească politicienii care uneori își exprimă puncte de vedere iresponsabile cu privire la activitatea magistraților.

”Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca țară din partea altor state și cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, își exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraților. Foarte rar, și cred că veți vedea, că președintele Înaltei Curți – și aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus președintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citește și: CSM analizează raportul Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile lui Băsescu

Traian Băsescu a declarat, luni, pentru B1 TV, că România trece printr-un proces de guantamizare și că toți cei care sunt arestați preventiv în mod abuziv ar trebui să depună plângere la CEDO.

”Lupta anticorupţie trebuie să continue, pentru că a erodat statul. Ce mi-aş dori acum este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, de spectacol, făcut pe seama demnităţii oamenilor”, a declarat fostul preşedinte.

Astfel, el a afirmat că sunt”nişte excese ale procurorilor cu arestările preventive”.

Cele mai citite

Neil Lennon, instalat oficial la Rapid! Mesajul transmis suporterilor de Dan Șucu

La o zi de la victoria cu FCSB, Rapid a oficializat numirea nord-irlandezului Neil Lennon în funcția de antrenor principal. „Suntem încântaţi să anunţăm numirea...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Nicu Ștefănuță cere lămuriri Jandarmeriei pentru comportamentul abuziv la care a fost martor, la protestul de solidaritate cu Palestina care a avut loc sâmbătă,...

Sâmbătă, 18 mai, a fost organizat protestul în solidaritate cu Palestina, care a pornit de la Piața Universității și a continuat până în Piața...
Ultima oră
Pe aceeași temă