18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportReacția judecătorului Danileț, de la CSM, după ce senatorii au cerut demiterea...

Reacția judecătorului Danileț, de la CSM, după ce senatorii au cerut demiterea lui Kovesi și a Liviei Stanciu

Judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, a arătat, miercuri, într-o scrisoare deschisă trimisă senatorilor care au cerut demiterea șefelor DNA și ICCJ, că solicitarea lor este nefondată.

În scrisoare, magistratul le-a atras atenţia senatorilor că ar trebui să fie la fel de virulenţi şi când vine vorba de situaţiile în care autorităţile locale adoptă reglementări nelegale sau când Guvernul adoptă ordonanţe neconstituţionale. El a precizat, în acest context, că legea trebuie să se aplice în mod legal pentru toţi, nu doar în anumite situaţii.

Judecătorul a mai scris şi depsre una din cauzele soluţionate recent de o instanţă din ţară, prin care o persoană a fost achitată definitiv, după ce, în cursul procesului, fusese arestată preventiv, referindu-se la femeia care ar fi șantajat-o pe Livia Stanciu. În acest context, Cristi Danileţ a ţinut să sublinieze că motivul achitării nu a fost inexistenţa faptei, ci fie că fapta nu este prevăzută de legea penală, fie că nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de lege.

Citeşte şi: DOCUMENT. Tăriceanu şi colegii din PLR îi cer lui Iohannis să le demită pe Kovesi şi Livia Stanciu. De ce le acuză pe magistrate

“M-aş bucura să militaţi pentru acest principiu şi pentru a preveni ca autorităţile locale să adopte reglementări nelegale (cum ar fi cele privind ridicarea de către firme private a autoturismelor parcate nelegal), sau ca Guvernul să adopte ordonanţe neconstituţionale (suntem ţara în situaţie de urgenţă la fiecare trei zile), sau ca Parlamentul să adopte legi contrare reglementărilor UE (cum ar fi cea privind taxa de primă înmatriculare devenită taxă pe poluare şi transformată în timbru de mediu). Dar mai ales m-aş bucura să susţineţi, la fel de vehement ca acum, acest principiu în faţa colegilor dvs atunci când justiţia instrumentează cauze penale cu parlamentari şi miniştri, care trebuie să îşi facă apărări pe fond în faţa organelor judiciare şi nu în Parlament. Nu mă îndoiesc că în virtutea principiului pe care tocmai îl clamaţi nu veţi mai adera la ideea transformării camerelor Parlamentului în instituţii de blocare a demersurilor judiciare sau chiar de instituire a impunităţii pentru anumite persoane, creând dacă nu certitudinea, cel puţin aparenţa că anumite persoane se situează deasupra legii în virtutea deţinerii unor funcţii în stat. Aceasta şi pentru că `rule of law` înseamnă guvernarea prin lege, nu prin oameni; or, legea trebuie să se aplice în mod egal pentru toţi”, a scris Cristi Danileţ, în scrisoarea deschisă, publicată pe blogul său.

 

Astfel, judecătorul Cristi Danileţ a mai precizat, în scrisoarea deschisă, că demersurile senatorilor ar trebui să se limiteze doar la aspecte instituţionale.

“În final, permiteţi-mi ca tot în virtutea acestui principiu, afirmat din ce în ce mai des în spaţiul public în România, să vă reamintesc că în trei rapoarte ale Comisiei Europene din anii precedenţi s-a considerat inadecvată şi contrară principiului independenţei justiţiei orice formă de presiune din partea politicului asupra sistemului judiciar şi orice atac personal la adresa unor magistraţi. De aceea, consider că ar fi mai potrivit ca demersurile dvs să se limiteze doar la aspecte instituţionale. Aceasta cu atât mai mult cu cât Justiţia, Parlamentul, Guvernul, Preşedintele statului îşi datorează o cooperare loială, după cum ne-a sfătuit Comisia de la Veneţia”, a conchis Danileţ.

Scrisoarea lui Cristi Danileţ a fost redactată în contextul în care, marţi, Călin Popescu Tăriceanu şi colegii lui din PLR i-au cerut lui Klaus Iohannis să le demită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe preşedinta ÎCCJ, Livia Stanciu, după ce Mariana Rarinca, arestată preventiv pentru că ar fi şantajat-o pe şefa ÎCCJ, a fost găsită nevinovată de Curtea de Apel Bucureşti. 

“Judecătorii au constatat că aceasta (Mariana Rarincă, n. red) a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat vreodată probe. Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă ori legături politice, a fost arestată pe nedrept şi cu sfidarea oricăror garanţii contituţionale de Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Laura Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu”, potrivit scrisorii senatorilor, trimisă lui Klaus Iohannis. 

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotirva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă