18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportProtocol de colaborare între MAE și AEP privind votul din diaspora

Protocol de colaborare între MAE și AEP privind votul din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe și  Autoritatea Electorală Permanentă au încheiat, miercuri, un protocol de colaborare privind votul din diaspora, informează un comunicat remis de MAE.

”Documentul fixează cadrul necesar derulării în condiții optime a cooperării dintre cele două instituţii, atât pe plan extern –  prin promovarea internaţională a experienţei României în domeniul electoral și a cooperării regionale în materie – , cât şi în plan intern, prin organizarea unor programe de instruire profesională pentru personalul MAE. Totodată, protocolul reglementează și schimbul de informații în ceea ce privește solicitările venite din partea OSCE/ ODHIR în domeniul electoral”, se arată în comunicatul citat.

Prin intermediul acestui protocol, MAE se angajează să sprijine demersurile AEP de organizare la Bucureşti a unei serii de evenimente internaționale și regionale –conferințe, forumuri, seminarii și work-shopuri – destinate promovării experienţei României în domeniul electoral.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a ținut să sublinieze că acest protocol era necesar din punct de vedere instituțional.

“Salut semnarea acestui Protocol, întrucât este esențial ca instituțiile noastre să mențină o cooperare apropiată. Odată cu acest document – care era  necesar din punct de vedere instituțional – colaborarea noastră a dobândit noi valențe. Vom colabora inclusiv în vederea aplicării, în cel mai riguros și eficient mod cu putință, a cadrului legal în materie. Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Externe sprijină demersurile întreprinse de autoritățile române cu atribuţii în domeniu privind actualizarea cadrului normativ electoral și consider absolut necesar să acţionăm  pentru a asigura exercitarea, în cele mai bune condiţii, a dreptului la vot de către toți cetățenii români aflați în străinătate”, a declarat cu această ocazie ministrul Bogdan Aurescu.

Practic, se are în vedere inclusiv găzduirea de către România a celei de-a 13-a Conferinţe Europene a Organismelor de Management Electoral, organizată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) și a Adunării Generale a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), mai spune sursa citată. 

În ceea ce privește palierul de instruire profesională, personalul MAE va putea beneficia, conform protocolului de cooperare, de programe de formare profesională având ca obiect organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în vederea acumulării de expertiză în domeniul electoral.

 

Cele mai citite

Ciolacu: Datoria publică va ajunge la 48 – 49% din PIB în acest an; a fost un vârf de plăţi

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că datoria publică va ajunge anul acesta la 48 -...

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă