18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportProtocol de colaborare între MAE și AEP privind votul din diaspora

Protocol de colaborare între MAE și AEP privind votul din diaspora

Ministerul Afacerilor Externe și  Autoritatea Electorală Permanentă au încheiat, miercuri, un protocol de colaborare privind votul din diaspora, informează un comunicat remis de MAE.

”Documentul fixează cadrul necesar derulării în condiții optime a cooperării dintre cele două instituţii, atât pe plan extern –  prin promovarea internaţională a experienţei României în domeniul electoral și a cooperării regionale în materie – , cât şi în plan intern, prin organizarea unor programe de instruire profesională pentru personalul MAE. Totodată, protocolul reglementează și schimbul de informații în ceea ce privește solicitările venite din partea OSCE/ ODHIR în domeniul electoral”, se arată în comunicatul citat.

Prin intermediul acestui protocol, MAE se angajează să sprijine demersurile AEP de organizare la Bucureşti a unei serii de evenimente internaționale și regionale –conferințe, forumuri, seminarii și work-shopuri – destinate promovării experienţei României în domeniul electoral.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a ținut să sublinieze că acest protocol era necesar din punct de vedere instituțional.

“Salut semnarea acestui Protocol, întrucât este esențial ca instituțiile noastre să mențină o cooperare apropiată. Odată cu acest document – care era  necesar din punct de vedere instituțional – colaborarea noastră a dobândit noi valențe. Vom colabora inclusiv în vederea aplicării, în cel mai riguros și eficient mod cu putință, a cadrului legal în materie. Reiterez faptul că Ministerul Afacerilor Externe sprijină demersurile întreprinse de autoritățile române cu atribuţii în domeniu privind actualizarea cadrului normativ electoral și consider absolut necesar să acţionăm  pentru a asigura exercitarea, în cele mai bune condiţii, a dreptului la vot de către toți cetățenii români aflați în străinătate”, a declarat cu această ocazie ministrul Bogdan Aurescu.

Practic, se are în vedere inclusiv găzduirea de către România a celei de-a 13-a Conferinţe Europene a Organismelor de Management Electoral, organizată de Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) și a Adunării Generale a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), mai spune sursa citată. 

În ceea ce privește palierul de instruire profesională, personalul MAE va putea beneficia, conform protocolului de cooperare, de programe de formare profesională având ca obiect organizarea şi desfăşurarea alegerilor, în vederea acumulării de expertiză în domeniul electoral.

 

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Prin comasarea alegerilor, AUR pierde jumătate din numărul europarlamentarilor

Ultimul sondaj INSCOP ne confirmă predicțiile preelectorale: 1 + 1 nu fac 2 pe tabla rezultatelor celor două scrutinuri din 9 iunie 2024. Dar...

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...
Ultima oră
Pe aceeași temă