19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Iohannis: Prim-ministrul României este Dacian Cioloș

LIVE TEXT. Iohannis: Prim-ministrul României este Dacian Cioloș

UPDATE 18.49Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți seara, decretul pentru numirea fostului europarlamentar, Dacian Cioloş, în funcția de premier al României, informează Administraţia Prezidenţială. 

Măsura președintelui este necesară pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României.

UPDATE 17.00:  Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți după-amiază, că l-a desemnat pe Dacian Cioloș ca premier. 

Este nevoie de un prim ministru independent. O persoană integră, o persoană care a dovedit practic că poate gestiona sisteme, în situații complicate, a spus Iohannis.

Este nevoie de partide fără corupți, ca partidele să facă curățenie în interior, a adăugat președintele.

Citește și:  Primele declarații ale premierului desemnat Dacian Cioloș

Avem nevoie de alegeri corecte, în 2016. Avem, în continuare, mare nevoie de întărirea statului de drept.

Este nevoie de deschiderea competiției politice. Este, cu siguranță, nevoie și de oameni noi. Fără oameni noi, este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece.

Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și atlantică.

UPDATE 16.40: Europarlamentarului Dacian Cioloș i s-a promis că își va alege singur miniștrii, au declarat, pentru HotNews.ro, surse politice.

Citește și:  Surse Hotnews: Lui Cioloș i s-a promis că își va alege singur miniștrii
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat partidele politice de la consultări că va face publică în cursul acestei zile propunerea de premier. Administrația Prezidențială a transmis că președintele va face declarații de presă la ora 17.00. 

Surse politice au declarat că preşedintele va respinge propunerea de premier a PSD, economistul Liviu Voinea. În schimb, o variantă discutată la Palatul Cotroceni este fostul comisar european Dacian Cioloş, însă negocierile nu sunt finalizate.

Citește și: Ce CV are Dacian Cioloș, posibilul premier tehnocrat al României

Până în prezent, toate partidele politice, cu excepția ALDE, au acceptat varianta unui guvern de tehnocrați. PSD a fost singurul partid care a venit și cu o propunere de premier tehnocrat, în timp ce PNL, UDMR și UNPR au anunțat că vor susține orice propunere a președintelui Klaus Iohannis. 

O variantă cu multă susţinere, în special din rândul oficialilor UE, este fostul comisar european şi ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Potrivit surselor citate, au existat discuţii între reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi Dacian Cioloş, însă în acest moment nu există o decizie clară.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, noi consultări la Cotroceni. Ce au declarat UNPR și UDMR

Mai mult, o variantă discutată în acest moment la Palatul Cotroceni este nominalizarea unui premier tehnocrat, independent politic, dar care ar putea să nu întrunească numărul suficient de voturi în Parlament. În acest caz, ar urma de la Palatul Cotroceni o a doua propunere, care va fi susţinută de partide pentru a nu se ajunge în situaţia unor alegeri anticipate.

Decizia urmează să fie luată în urma negocierilor de marţi, deşi preşedintele Klaus Iohannis nu le-a prezentat liderilor formaţiunilor care au venit la Palatul Cotroceni şi nume de premieri. Au fost însă discutate variante de “profil” de prim-ministru, fiind conturată clar soluția de Guvern cu premier și miniștri tehnocrați.

O primă rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu reprezentanţii partidelor, după demisia Guvernului Ponta, în 4 noiembrie, a avut loc joi şi vineri. În prima zi a consultărilor au avut loc discuţii cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, iar în cea de a doua zi cu UNPR şi ALDE. Tot vineri, şeful statului a avut o întâlnire, la Palatul Cotroceni, cu 20 de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor.

Cea de-a doua rundă de consultări cu partidele a fost luni, când la Cotroceni au fost reprezentanţii PSD și PNL. Consultările au continuat marți cu UDMR, UNPR și ALDE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Doi urși au ajuns în câteva localități din Harghita

Doi urși au fost văzuți în ultimele 24 de ore în localități din județul Harghita. Autoritățile au informat populația. Echipe mixte au fost trimise...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă