18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSportTăriceanu: Cererea privind reținerea lui Șova va fi tratată cu celeritate

Tăriceanu: Cererea privind reținerea lui Șova va fi tratată cu celeritate

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că, de îndată ce Ministerul Justiției va trimite la Senat cererea privind reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, aceasta va fi tratată cu maximă celeritate, informează Mediafax.

Călin Popescu Tăriceanu a mai arătat că solicitarea care îl privește pe senatorul Dan Șova, împreună cu dosarele, vor fi înaintate comisiei juridice, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotărârea privind încuviințarea cererii de reținere și arestare preventivă.

”Aceste proceduri nu depind de dorința mea. Nu confundați rolul de președinte al Senatului, nu sunt conducătorul instituției ca managament, deciziile sunt luate de Biroul Permanent și de plen. Cred că în astfel de situații, de o asemenea gravitate, precum arestarea preventivă, deciziile nu se iau bătând din palme. Dacă componenta administrativă poate fi pusă pe repede înainte, când e vorba de analiza comisiei juridice, acolo trebuie făcută fără presiune”, a mai declarat Tăriceanu, despre modul în care Senatul va răspunde solicitării privind reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova.

Întrebat cum vor vota parlamentarii formațiunii sale în cazul cererii privind reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns:

”Judecăm caz după caz, nu mergem pe decizii pe bandă rulantă sau pe decizii stabilite dinainte, ci pe alte criterii”.

Tăriceanu a ținut să dea și un exemplu în acest sens, precizând că, atunci când a fost vorba despre solicitarea privind începerea urmăririi penale a senatorilor Ion Ariton și Varujan Vosganian, au fost ”cazuri diferite”.

”În cazul acuzațiilor de corupție, Senatul a votat pentru, nu a avut niciun fel de rezerve. Atunci când a fost vorba de altceva, și anume un lucru care nu e de resortul Parchetului să ancheteze, și anume deciziile politice, Senatul a votat împotrivă. Nu e vorba despre persoană ci despre substanța dosarului, despre cauză”, a explicatTăriceanu.

El a ținut să menționeze că nu a văzut dosarul lui Dan Șova și că nu poate să se pronunțe.

Referitor la reacțiile venite din partea Ambasadei SUA la București și a Procurorului General, după votul din Parlament de respingere a solicitării începererii urmăririi penale în cazul deputatului Laszlo Borbey, președintele Senatului a spus: ”Cred că vorbim de două lucruri separate. Am citit comunicatul Ambasadei SUA, care a spus că nu discută cazuri particulare, și foarte bine procedează, pentru că nu e rostul ambasadelor să se amestezce în astfel de chestiuni. În ceea ce privește Procurorul General, cred că trebuie să ținem cont că comnunicarea și colaborarea instituțională nu se rezolvă, nu se face prin intermediul presei”.

Procurorul șef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instanței supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviințeze reținerea și arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Șova, pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Citește și: DNA cere încuviințare pentru arestarea lui Dan Șova. Senatorul ar fi trimis la DNA 11 documente FALSE și ar fi distrus hardurile calculatoarelor unde erau discuțiile cu șefii CE Turceni și Rovinari

Anchetatorii cer încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Procurorii au date şi indicii că Şova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societății de avocați, pentru a ascunde corespondența purtată prin e-mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexuri energetice.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă