11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechBlocaj în revizuirea Constituției. Gorghiu: Nu putem reforma Constituția cu oameni care...

Blocaj în revizuirea Constituției. Gorghiu: Nu putem reforma Constituția cu oameni care au încălcat drepturile cetățenilor

Victor Ponta și PSD nu mai pot fi parteneri ai PNL-ului în realizarea reformei constituționale, întrucât un dialog constructiv cu PSD-ul nu mai este posibil, astăzi, a declarat co-președinta PNL, Alina Gorghiu, potrivit Mediafax

 ”Afirm răspicat că Victor Ponta și PSD nu ne mai pot fi parteneri în realizarea reformei constituționale”, a afirmat Alina Gorghiu.

Co-preşedintele PNL a declarat în cadrul evenimentului  ”Constituţia Liberală”, organizat de TNL  că revizuirea Constituției este cea mai importantă reformă, pentru că este esența contractului social dintre cetățeni și stat.

”Nu trebuie să facem greșeala de a privi acest demers ca pe unul strict politic. Revizuirea Constituției este înainte de toate o chestiune personală, individuală, a fiecărui cetățean al acestei țări. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem mulțumiți de noi înșine în România. Avem suficiente drepturi și libertăți? Sunt acestea bine protejate? Funcționează instituțiile statului în interesul cetățeanului? Suntem feriți de abuzuri?”, a afirmat Alina Gorghiu, adăugând că ”instituțiile statului sunt departe de performanța pe care ne-o dorim, fie că vorbim de aparatul administrativ local și central, fie că vorbim de serviciile sociale esențiale pentru demnitatea individului: sănătate, educație, protecția mediului”.

Citește și: Alina Gorghiu îi acuză din nou pe senatorii PSD că l-au scăpat pe Şova

Deputata a subliniat că Victor Ponta a îngrădit dreptul românilor din diaspora de a vota la alegerile prezidențiale din noiembrie. 

”Din punct de vedere al respectului instituțiilor statului pentru drepturile constituționale ale românilor, am înregistrat un recul extrem de periculos în ultimul an. Momentul cel mai grav s-a înregistrat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 când, în mod deliberat, guvernul condus de Victor Ponta a îngrădit dreptul elementar al cetățenilor români din afara granițelor de a vota. Împiedicarea voită de către un guvern a propriilor cetățeni să-și exercite dreptul la vot este fără precedent pentru o țară a Uniunii Europene”, a mai afirmat Gorghiu.

În opinia liberalei, ”gravitatea situației din noiembrie 2014 are puternice semnificații constituționale: prin voința unui om și a unui partid aflat la guvernare, anumite instituții ale statului au fost deturnate de la scopul lor firesc de a-i sluji pe cetățeni”.

”La alegerile din noiembrie 2014, Victor Ponta și PSD au pus statul contra propriilor cetățeni iar acest fapt, stimați colegi, nu este numai neconstituțional, ci lezează profund esența democrației!”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a ţinut să anunţe că PSD-ul şi Victor Ponta nu mai pot fi partenerii PNL-ului în revizuirea legii fundamentale.

”Este adevărat ca acest fapt va implica o anumită întârziere pentru că o reformă de acest gen implică un larg consens în societate dar, mai ales, între forțele politice. Revizuirea Constituției ar însemna în primul rând un dialog constructiv cu PSD dar, acest lucru se pare că nu mai este pur și simplu posibil astăzi. Nu putem reforma Constituția cu oameni care, profitând e faptul că sunt la putere, au încercat să pună instituțiile statului împotriva propriilor cetățeni, au încălcat drepturile cetățenilor sau au legalizat, în mod neconstituțional, traseismul politic. PSD poate redeveni un actor credibil în procesul de revizuire a Constituției dacă va aduce la masa dialogului lideri noi, necompromiși în acțiuni antidemocratice”, a menţionat copreşedintele PNL.

Alina Gorghiu a amintit declaraţia premierulului Ponta, care cerea public PNL ”să nu blocheze și să nu închidă practic, în mod negativ, procesul de revizuire a Constituției” susținând ca proiectul legislativ ”este gata de adoptare”.

”Dincolo de incompatibilitatea structurală dintre domnul Ponta și ideea de Constituție, premierul omite să spună că proiectul este departe de a fi finalizat. Chiar dacă afirmă că documentul a fost examinat de Curtea Constituțională și de Comisia de la Veneția, domnul Ponta evită să spună că aceste organisme au formulat numeroase opinii suplimentare. Comisia de la Veneția reclama, printre altele, chiar eforturi mai mari din partea autorităților române de a genera dezbateri transparente cu toți factorii interesați. Premierul a transformat subiectul revizuirii într-o temă de atac la adresa opoziției, nefiind în niciun fel interesat de rezolvarea chestiunilor de fond ale proiectului și nici de reforma în sine”, a afirmat Gorghiu.

Potrivit copreşedintelui PNL, liberalilor le revine responsabilitatea de a genera contextul politic cel mai favorabil unei reforme constituționale autentice, de substanță.

”Sunt convinsă că acel moment va veni destul de repede! Revenirea PNL la guvernare, indiferent când se va produce, va însemna un angajament rapid și ferm de reformă constituțională la care se vor alătura oameni politici din toate partidele, inclusiv, din PSD care cred cu adevărat în democrație”, a menţionat ea.

Citește și: Comisia de revizuire a Constituţiei, în impas

Gorghiu a mai spus că este esențial, așa cum s-a dovedit și în trecut, ca și cetățenii să conștientizeze importanța revizuirii Constituției și să se prezinte la referendum, iar acest lucru nu se va întâmpla dacă dezbaterea nu este dusă în spațiul public, ci rămâne între partide, după ușile închise.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă