12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăTechANALIZĂ. Premieră umilitoare: Prim-ministrul propus de PSD nu participă la negocierile pentru...

ANALIZĂ. Premieră umilitoare: Prim-ministrul propus de PSD nu participă la negocierile pentru Executiv. Numele vehiculate pentru guvernul PSD-ALDE

Liviu Dragnea a propus-o pentru funcția de premier pe Sevil Shhadeih, o apropiată a sa. Dragnea este șeful Camerei și conduce negocierile pentru Guvern, în absența premierului propus.

Nominalizarea pentru postul de premier a fost însoțită de numeroase semnale potrivit cărora președintele PSD Liviu Dragnea este cel care deține cu adevărat puterea, deși este împiedicat să fie premier de condamnarea în dosarul fraudării referendumului.
 
Astfel, Dragnea a prezentat numele lui Sevil Shhadeih după un vot al conducerii PSD prin care a fost mandatat să facă propunerea la Cotroceni, fără a o prezenta colegilor, un veritabil cec în alb. După consultările de la Cotroceni, Dragnea a declarat că avea dreptul legitim să solicite pentru el funcţia de prim-ministru, dar că o „condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională” l-au făcut să nu solicite acest lucru „deocamdată”. De altfel, șeful PSD a refuzat, miercuri,  să spună cât va dura mandatul actualului guvern, în condițiile în care Avocatul Poporului ar putea contesta la CCR legea care îi interzice lui Dragnea să facă parte din guvern. „Nimic nu este infinit”, a spus Dragnea întrebat dacă guvernul va avea un mandat de patru ani.
 
 
Ministeriabilii caută bunăvoința lui Dragnea
 
Până atunci, Dragnea a împărțit deja rolurile: . „Doamna Shhaideh va fi premierul, iar eu voi fi responsabilul politic”. El i-a predat viitorului premier, la cheie pașii pe care îi are de urmat – să nu fie vedetă, să nu apară în presă – indicație respectată de Sevil Shhaideh care pe tot parcursul zilei de ieri nu a făcut nicio declarație. Viitorul premier ar  urma să nu aibă un proiect personal, să respecte „în detaliu” programul de guvernare, menționând și deficitul bugetar – 2,95%. Dragnea s-a autodistribuit  în poziția de președinte al Camerei Deputaților, fiind ales cu 216 voturi pentru și 101 împotrivă, fiind singurul candidat pentru acest post. El a anunțat  că prioritatea sa va fi să se asigure de respectarea programului de guvernare.
 
Toate semnalele indică faptul că Dragnea are ultimul cuvânt și în stabilirea membrilor Guvernulului. De altfel, Dragnea a purtat, ieri, la Parlament negocieri cu liderii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, pe tema structurii guvernului și a distribuirii portofoliilor. În mod semnificativ, la discuții nu a participat tocmai Sevil Shhaideh, deși premierul ar trebui să aibă un cuvânt de spus în stabilirea echipei sale. PSD va forma o executivul alături de  ALDE, iar împărţirea în Guvern se va face proporţional între cele două partide. Potrivit înţelegerii, ALDE ar trebui să aibă trei ministere în viitorul Guvern, dar negocierile erau în desfășurare.
 
În aceste condiții, la PSD cuvântul de ordine pentru pretendenții de portofolii, era obținerea acceptului lui Dragnea pentru intrarea în Guvern. „Deocamdată se discută structura guvernului. Decizia finală va fi luată de Liviu Dragnea, după discuții individuale cu candidații la posturile ministeriale”, a afirmat unul dintre parlamentarii PSD.
 
Cine se bate pentru posturi în Guvern
 
* Ministerul de Interne –  Georgian Pop, președintele Comisiei SRI
* Ministerul Apărării  – Gabriel Vlase – fost președinte al Comisiei
*Ministerul Dezvoltării Regionale – Lia Olguța Vasilescu sau Marcel Ciolacu
*Ministerul Economiei – Mihai Tudose, care a mai deținut portoliul în Guvernul Ponta 
*Ministerul Fondurilor Europene – Marius Nica sau Ana Birchall
*Ministerul Muncii – Rovana Plumb
*Ministerul Transporturilor – Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD
*Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu, fost ministru în Guvernul Ponta, George Ciamba, fost ambasador.
*Ministerul Justiției – Robert Cazanciuc (fost ministru în Guvernul Ponta), Florin Iordache (fostul președinte al Camerei), Corneliu Bîrsan (fost judecător la CEDO), Flavius Baias (avocat)
*Ministerul Sănătăţii – Florian Popa, provenit din sistemul sanitar 
*Ministerul Agriculturii – Daniel Constantin (ALDE), Paul Stănescu (PSD), sau Daniel Botănoiu, un apropiat al lui Stănescu
* Ministerul Mediului – Graţiela Gavrilescu (ALDE ) sau Daniel Constantin (ALDE).
*Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu (ALDE) sau Mihnea Costoiu (PSD), în funcție de rezultatul negocierilor PSD-ALDE
*Ministerul Energiei – Andrei Gerea (ALDE), fost ministru al Economiei
*Relația cu Parlamentul – Eugen Nicolicea

Pentru a-și lărgi baza de susținere, Dragnea și Tăriceanu au semnat, miercuri, un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR.


Citește și opinii pe tema propunerii făcute de Liviu Dragnea la funcția de prim-ministru:

Shhaideh, prima musulmană șefă de guvern în UE. Va fi trădat Dragnea de PSD? │OPINIE

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nici nu știa câte valuri va face ideea lui de a o pune în fruntea Guvernului pe această femeie care a fost mâna lui dreaptă ani în șir. Cota lui ar putea crește în afară, printre liderii progresiști din Uniunea Europeană, care s-ar putea să nu înțeleagă prea bine că e o simplă coincidență faptul că Shhaideh este tătăroaică musulmană  și că Dragnea o vrea în fotoliul de prim-ministru doar fiindcă are „încredere totală“ în ea. În partid însă lumea nu e mulțumită … citește mai departe aici … 


Soluția lui Dragnea: Prim-ministrul Servil Shhaideh. Șeful penal al PSD crede că România e Teleorman | OPINIE

În cuvinte mai simple, Dragnea a spus că va propune o persoană servilă, dispusă să devină o marionetă eficientă fără nicio demnitate și nimic mai mult. Practic și-a umilit viitorul prim-ministru PSD, înainte să spună cine este persoana aleasă pentru poziția aceasta… citește mai departe aici … 

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă