13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăTechKelemen Hunor: Până în 2016, nu mai este posibilă amendarea Constituției

Kelemen Hunor: Până în 2016, nu mai este posibilă amendarea Constituției

Până la alegerile din 2016 o amendare a Constituţiei, coerentă şi consistentă nu mai este posibilă, a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a subliniat că discuțiile pot continua în comisia de revizuire a legii fundamentale, dar nu se poate ca Parlamentul să adopte noua formă, în acest an, potrivit Mediafax

”Sigur, discuţiile pot fi continuate în comisie, dar noi nu credem că se poate ajunge, în Parlament, la două treimi sau la trei pătrimi, în acest an, în această perioadă”, a adăugat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a mai spus că nu s-a abordat în cadrul consultărilor subiectul legii pensiilor parlamentarilor, dar că ”nu trebuie să se meargă pe această soluţie, în această perioadă, când nemulţumirile populaţiei sunt enorm de substanţiale, şi până nu se găseşte o rezolvare a situaţiei medicilor şi a celor din educaţie”.

Citește și: UPDATE: Consultări Iohannis – partide. Ponta: PNL să se hotărască dacă vrea revizuirea Constituției. Liberalii acuză PSD de obstrucționarea Justiției

Despre soluţionarea mai rapidă a cererilor justiţiei, Kelemen Hunor a declarat că nici acest subiect nu a fost pe agenda discuţiilor cu preşedintele Iohannis, dar UDMR este de acord cu accelerarea procedurilor în cazul cererilor de arestare prevenitivă.

”Fără o modificare a Constituţiei, votul nu poate fi eliminat în cazul miniştrilor şi în cazul reţinerii, arestării şi percheziţiei”, a precizat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a precizat că, legat de legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale, UDMR nu a votat legea trimisă iniţial la promulgare, pentru că nu au fost de acord cu unele prevederi, şi deja au depus o serie de amendamente în comisie, pentru o formă modificată a legii.

UDMR susţine, în cazul alegerilor locale, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi, în cazul alegerii preşedinţilor de CJ, să se facă în mod direct, dar ”pot accepta şi alegerea de către Consiliul Judeţean”, Uniunea considerând că nu e o miză importantă modul de alegere al preşedinţilor de consilii judeţene, potrivit liderului Uniunii.

”În ceea ce priveşte pragul electoral la alegerile locale, noi susţinem 3% pentru alegerile consiliilor judeţene. Considerăm că este un prag rezonabil”, a mai spus Kelemen.

Citește și: CSM: Răspunderea materială a magistraților ar trebui eliminată din Constituţie

UDMR mai susţine, în cazul legii alegerilor parlamentare, revenirea la votul pe liste, şi păstrarea principiului proporţionalităţii şi a principiului prin care niciun judeţ să nu aibă mai puţin de doi senatori şi patru deputaţi.

”Acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a numărului de parlamentari, dar cifra de 300 nu e bătută în cuie.Va fi puţin peste 300 de parlamentari”, a explicat preşedintele UDMR, menţionând că susţine introducerea unui prag alternativ în acest proiect de lege.

Kelemen Hunor s-a referit şi la votul în diaspora, arătând că UDMR consideră că trebuie să se meargă pe varianta votului prin corespondenţă, cu un criteriu extrem de important, şi anume înregistrarea prealabilă a celor care urmează să voteze, aşa cum se întâmplă în Germania, Franţa şi în multe alte state europene.

Delegaţia UDMR la consultările de la Palatul Cotroceni a fost condusă de preşedintele Kelemen Hunor şi a mai cuprins pe Mate Andras, Marton Arpad, Marko Bela, Rozalia Biro şi Kovacs Peter.

Cele mai citite

Alocațiile nu vor fi plătite înainte de Paște

Pentru luna mai, alocațiile vor fi virate pe 8 mai și nu înainte așa cum se întâmplă cu plata pensiilor, potrivit unei comunicări făcute...

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu o atenţionare pentru cei care fac cumpărături online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică emite o avertizare importantă pentru toți cei care fac cumpărături online, subliniind că infractorii cibernetici sunt activi în special...

Ursula von der Leyen ia în calcul o înțelegere cu extrema dreaptă după alegerile europarlamentare

În cadrul dezbaterii de la Maastricht, organizată de POLITICO şi Studio Europa Maastricht, aceasta a dat de înţeles că ar fi deschisă pentru o...
Ultima oră
Pe aceeași temă