11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăTechPocora (PNL): Liberalii nu susțin revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari. Creșterea...

Pocora (PNL): Liberalii nu susțin revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari. Creșterea alocației pentru copii, o prioritate

Liberalii nu susțin propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari, iar PSD-ul ar trebui să promove și creșterea alocației pentru toți copiii la 200 de lei, a precizat, marți, deputata PNL Cristiana Pocora. 

De asemenea, liberalul l-a acuzat pe premierul Ponta de duplicitate şi laşitate. 

”Deşi este foarte adevărat că indemnizațiile și pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană, în acelaşi timp, însă, la nivelul Uniunii Europene media alocației de stat pentru copii este de 210 euro, în vreme ce în România alocația unui copil este de doar 9 euro, cifră care plasează țara noastră în coada listei la nivel mondial”, a arătat Pocora într-un comunicat. 

Citește și: Parlamentarii își pregătesc pensii speciale

Liberalul a argumentat că este mai presantă problema creșterii alocației decât pensiilor parlamentarilor. 

”Dacă tema pensiilor parlamentarilor este necesară și impune o rezolvare, atunci cel puțin la fel de necesară, dar mai urgentă este mărirea alocației pentru copii. PNL nu susține propunerea pentru revenirea la pensiile speciale pentru parlamentari și consideră că majorarea alocațiilor este ceea ce ar trebui să-i preocupe întâi pe aleși, înainte de propriile beneficii. Prin urmare, cer majorității controlate de PSD ca, pe lângă legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, să promoveze și creșterea alocației pentru toți copiii la 200 de lei”, afirmă deputata liberală.

Cristina Pocora a declarat că Victor Ponta și PSD dau dovadă de duplicitate. 

”După ce anul trecut, prim-ministrul declara că nici el, nici partidul pe care îl conduce nu susțin legea privind pensiile speciale pentru parlamentari, azi acest act normativ a fost discutat de către deputații PSD”, arată deputata. 

Pocora l-a acuzat pe premierul Ponta şi de ”lașitate”.

”Șeful PSD este plecat din țară chiar în ziua în care partidul pe care îl conduce discută legea pensiilor speciale pentru parlamentari. La fel a fugit de responsabilitate și în marțea neagră. Și la fel a procedat în cazul Roșia Montană, când a declarat că în calitate de prim-ministru susține exploatarea, dar în calitate de deputat va vota împotrivă”, a arătat ea.

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizând că pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate şi că proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opoziţie.

Citește și: Guvernul din umbră al PNL. Cine se luptă pentru portofolii

Potrivit proiectului discutat, marţi, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat că este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opoziţie. El a arătat că prin acest proiect “se doreşte să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile şi salariile”.

“Acest proiect este iniţiat de peste 250 de deputaţi şi senatori şi se înscrie în logica de până acum de a repara ce s-a stricat în guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, să readucem situaţia care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăierea pensiilor şi a salariilor. Formula de calcul este o formulă uşoară, care a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0.55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. Ea rezultă în acest sens nivelul indemnizaţiei din produsul de acest procent de 0,55% şi numărul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează”, a explicat Daea.

Citește și: Alina Gorghiu și Victor Ponta se contrazic pe alocația pentru copii

El a mai arătat că, în prezent, indemnizaţia de parlamentar “nu este purtătoare de spor de vechime”, motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege “pune în acord lucrurile”.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă