22.1 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Înfruntarea prezidențiabililor. Victor Ponta vs. Klaus Iohannis. După terminarea emisiunii, Ponta...

VIDEO. Înfruntarea prezidențiabililor. Victor Ponta vs. Klaus Iohannis. După terminarea emisiunii, Ponta a vrut să mai rămână în studio

După o serie de acuzații reciproce de evitare a unei dezbateri față în față și de negocieri între echipele de campanie, cei doi candidați la funcția supremă în stat s-au întâlnit la Realitatea TV, într-o emisiune în care inițial era confirmată doar prezența premierului Victor Ponta. Klaus Iohannis, candidatul ACL, și-a anunțat pe Facebook prezența în emisiunea de televiziune cu o oră înainte de momentul începerii.

Lipsa unei negocieri a formatului s-a văzut în timpul emisiunii și a fost subiectul primelor minute ale marii întâlniri. Iohannis, pe de o parte, a insistat asupra împărțirii echitabile a timpului acordat fiecăruia dintre cei doi. Candidatul ACL a ținut să puncteze și faptul că premierul a refuzat o dezbatere pe un teren neutru. „Am venit de la această dezbatere din respect pentru alegători. Am considerat că trebuie să vin la dezbatere, cu toate că dvs., domnule Ponta, ați refuzat să participați la o dezbatere pe teren neutru.” 

Victor Ponta, de cealaltă parte, venise – se pare – pregătit pentru o discuție cu jurnaliștii, nu cu contracandidatul său, astfel încât s-a prezentat cu o mulțime de documente folositoare mai curând unei discuții despre activitatea sa de premier, nu unei dezbateri între prezidențiabili.

 

Votul din diaspora

Prima temă de discuție a fost problema cea mai dezbătută în spațiul public în ultimele zile: organizarea defectuasă a votului în străinătate. Victor Ponta și-a reiterat promisiunile că în turul al doilea nu vor mai exista cazurti de români care să nu poată vota, fără a oferi prea multe detalii. „Prin măsurile pe care BEC le-a luat, și noi am asigurat sumele necesare, toate aceste lucruri, sub coordonarea MAE, pe 16 noiembrie toți românii din țară și din diaspora vor putea să voteze”, a afirmat premierul în funcție.

Întrebat de moderator dacă numărul secțiilor va rămâne același, Ponta a răspuns că „Este o problemă pe care doar BEC o poate rezolva”. Premierul a încercat să-l atragă pe contracandidatul său într-o primă capcană, întrebându-l câte secții de vot ar trebui să fie în Germania, pentru a-i arăta apoi că Berlinul nu permite deschiderea de secții de votare decât în spațiile reprezentanțelor diplomatice. Capcana nu a funcționat pentru că discuția s-a purtat mai degrabă între premier și jurnaliști, dar a fost primul moment în care Victor Ponta a început să folosească ceea ce a devenit un leitmotiv al emisiunii – eu știu, dl. Iohannis nu știe. „Ceea ce s-a întâmplat după alegeri, o confiscare nerușinată de către politicieni, și îmi pare rău că dl. Iohannis nu răspunde… în Germania nu se pot deschide secții de votare decât în reprezentanțele diplomatice”.

Vezi cum au decurs înfruntările precedente dintre aspiranții la fotoliul de la Cotroceni: „Nuclearele” alegerilor prezidențiale 

Klaus Iohannis a povestit cum a fost sunat de o mulțime de persoane pentru a i se plânge că nu pot să voteze. „Domnule Ponta, ați organizat în așa fel încât mii de români au fost bruscați de polițiile altor state pentru că își cereau dreptul democratic de a vota. Domnule Ponta, dvs. trebuia să vă dați demisia, nu Titus Corlățean”, a spus prezidențiabilul liberal.

„Când vă văd, parcă îl văd pe Traian Băsescu”, a fost replica reprezentantului PSD.

Iohannis a răspuns acuzându-l pe Ponta că le-ar fi spus românilor din Italia „să pregătească portofelele”. Ponta a replicat: „Am introdus o procedură anti-fraudă, pentru că Traian Băsescu a câștigat prin fraudă. Teodor Meleșcanu va face tot ce trebuie pentru ca toți românii să voteze”. El a mai spus că afirmațiile contracandidatului său cu privire la încălcarea dreptului de vot al românilor din diaspora sunt doar lozinci. 

În acest moment au intervenit moderatorii, care i-au atras atenția premierului că „dreptul de vot nu este o lozincă” și l-au întrebat de ce nu a dat ordonanță de urgență pentru a rezolva problema votului din diaspora. Victor Ponta a răspuns că, potrivit „deciziilor Comisiei de la Veneția orice schimbare în timpul alegerilor este antidemocratică, se anulează alegerile și rămâne Traian Băsescu președinte”.

A urmat un schimb de replici referitoare la vizitele făcute în Europa de cei doi candidați. Iohannis l-a chestionat pe premier cu privire la finanțarea campaniei sale și la dubla sa calitate, de oficial în funcție și de candidat. „D-le Ponta, sunt impresionat că ați reușit, pe lângă lucrurile pe care ar fi trebuit să le faceți ca premier, ați mers foarte mult prin Europa. Pe banii cui?”

VP: Vizita din Italia a fost pe banii partidului.

KI: De asta le-ați spus să pregătească protofelul.

VP: Domnule Iohannis, nu sunteți politicos.

KI: Deci ați fost pe banii partidului să inspectați consulate. Pe omul care a plecat din cauza dvs. să muncească în străinătate se pare că nu l-ați convins. Și n-au reușit să voteze, n-au fost lăsați să voteze. Degeaba veniți să spuneți că le-ați organizat bine, faptele vă contrazic.

VP: Nu i-am convins pe românii din diaspora, pentru că sunt 3,5 milioane și au votat mult mai puțini. Pentru românii din Republica Moldova și Bucovina și Voivodina și Valea Timocului România trebuie să le asigure identitatea culturală. 

Pentru cei din Spania și Italia președintele și premierul trebuie să discute cu omologii lor să le asigure drepturi egale.

Condițiile pe care Guvernul le oferă celor din diaspora sunt condiții ca cei ce vor să se întoarcă în țară să se poată întoarce.

Rareş Bogdan: De ce nu l-ati demis pe domnul Stanoevici?

Victor Ponta: Pentru că nu este în atribuţiile sale să organizeze alegerile în diaspora. Nu stiu dacă domnul Tăriceanu îl va mai menţine.

După ce Victor Ponta l-a chestionat pe Klaus Iohannis dacă a fost vreodată la Chișinău sau Cernăuți, întrebarea a fost repetată și de moderatoarea Lavinia Şandru: „Este adevărat că nu ati fost niciodată la Chişinău şi la Cernăuţi?”

„Ţin să vă informez că cele două oraşe nu sunt în România. Când voi fi preşedintele tuturor Românilor îi voi vizita”, a fost răspunsul prezidențiabilului ACL.

V. Ponta: Îmi daţi voie să sun un prieten să mă ajute? Iohannis a fost azi cu preşedintele PPE. Eu am un foarte bun prieten, dar eu cred că cel mai important vecin al nostru e Rep. Moldova. Tot ceea ce am făcut ca premier şi voi face ca preşedinte voi face în ideea în care suntem un popor.

Dl Iohannis a fost azi cu dl Daul, eu am un prieten foarte bun, cel mai important vecin al nostru e Moldova, în ideea în care suntem un popor…

K. Iohannis: Cîți români sunt în Italia?

V. Ponta: Oficial, 850.000

K. Iohannis: Sunt 1,1 milioane.

 

Votul prin corespondență mai așteaptă

Discuția a continuat cu privire la votul prin corespondență. Premierul a vorbit despre introducerea sa din 2016, legând implementarea acestuia de o soluție de semnătură electronică.

Victor Ponta: Întrebarea e dacă putem, şi cred că putem, în 2016 să asigurăm votul prin corespondenţă şi online în mod sigur. Cred că până în 2016 se poate face. Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

Klaus Iohannis: Pentru că veni vorba de Constituţie, în comisia de revizuire s-a discutat despre votul el şi votul prin corespondenţă şi PSD a fost total împotrivă.

Victor Ponta: Cine v-a spus asta? La mine în birou eraţi foarte umil şi respectuos.

Klaus Iohannis (ridicând tonul): Cine vă credeţi în această confruntare, când sunteţi la Victoria aveţi palatul dvs., aici biroul e ţara. Vă rog, un minim respect dacă aveţi, nu mă mai întrerupeţi…

Victor Ponta: Şi de la mine din birou aţi plecat cu coada între picioare, aveţi o atitudine de moşier cu toţi românii… 

Klaus Iohannis: Vorbiţi şi pe timpul meu, şi pe al dvs.

Klaus Iohannis: Sunteţi şi deputat sau numai premier? Există o iniţiativă legislativă pentru pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă.

Victor Ponta: Conform deciziei CCR, orice modificare se face prin lege. Nu a fost o asemenea iniţiativă. 

Klaus Iohannis: Am citit stenogramele comisiei, s-a discutat această chestiune, PSD a fost împotriva introducerii acestei chestiuni în Constituţie.

 

Corupția și statul de drept. Iohannis a fost explicit, Ponta s-a ascuns după Parlament

Victor Ponta a atacat enumerând o serie de liberali cu probleme legale. Iohannis a contraatacat foarte târziu, fără a nominaliza, dar și fără o necesară precizie tehnică, și a arătat că PSD a blocat mai multe cereri de încuviințare a unor măsuri preventive pentru parlamentari sau de începere a urmăririi penale pentru foști miniștri. Candidatul PSD a evitat să se exprime cu privire la o restrângere a imunităților, invocând faptul că modificarea legii are nevoie de majoritate calificată în Parlament.

Klaus Iohannis: În calitatea mea de preşedinte, voi garanta independenţa justiţiei şi statul de drept. În ce priveşte ANI, trebuie îmbunătăţit mersul lucrurilor. Sunt legi cu lacune, care se contrazic. Preşedintele nu trebuie să fie protejat mai mult ca aleşii din Parlament. Voi cere să se renunţe la imunitate. Cred că în Parlament e nevoie de o schimbare a regulilor. E inadmisibil să avem parlamentari care să nu poată fi anchetaţi. Aceste lucruri trebuie schimbate.

<![CDATA[www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/play';document.write('’ + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/e3abfe79e98464eef92e8bd34d4153b4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));]]><![CDATA[www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/play';document.write('’ + ‘ript>’);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(” + ‘ript>’);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/42fdd645eeb13b7bba54ec54246d38a5/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));]]>

Rareş Bogan: Cum garanţaţi funcţionarea Justiţiei?

Victor Ponta: Pot garanta cu fapte. Tot ce am făcut până acum ca premier voi face ca preşedinte. Ceea ce trebuie să scăpăm e discursul dublu, demagogia. Vreau să-i reamintesc lui Iohannis că Vosganian, Dobre, Mora, Chiuariu, sunt în aceeaşi situaţie – incompatibili, dar în Parlament. 

Art 84, alineat 2: Preşedintele României se bucură de imunitate. Dacă vorbim despre ceva, să ştim despre ce vorbim. În 2012, dle Iohannis, a fost lovitură de stat sau aplicarea unor prevederi constituţionale, ce a făcut USL?

Klaus Iohannis: La Vogsganian, Chiţoiu, PSD a votat împotriva ridicării imunităţii, putem verifica foarte uşor. Toate acestea ne arată că trebuie să schimbăm legislaţia în materie, Constituţia, pentru că ea e una care nu satisface nevoie anului 2014 sau 2024. E nevoie de o îmbunătăţire netă a legislaţiei. Presedintele CJ Constanța, Argeș, Mehedinți, și alți câțiva … ce vă spune această enumerare? Sunt unii dintre respectabilii PSD-ișiti care au probleme cu legea, sunt cercetați sau condamnați. Dacă mergem în istoria PSD, avem şi un fost premier care a fost condamnat. Nu ştiu dacă e cazul ca dl. Ponta să enumere pe cei care au avut probleme cu legea în PNL. Şi pentru unii, şi pentru alţii, să rămână valabilă afirmaţia mea, să plătească toţi. Pentru 2012, chestiunea a fost analizată de CCR care a constatat că procedurile au fost legale.

Andra Miron: Dl Ponta, doriţi şi dvs ridicarea imunitatii parlamentarilor?

Victor Ponta: Nu, a fost clar că dl Iohannis vorbea de ridicarea imunităţii preşedintelui. Pentru parlamentari nu există imunitate decât pentru arestare. În modificarea Constituției, dacă asta e decizia majorității parlamentare….orice modificare a Constituţiei se face cu un vot de două treimi, doar USL a avut acel vot.

Andra Miron: Cum ii veti convinge pe domnii parlamentari sa voteze?

Victo Ponta: Dacă voi fi preşedinte, nu voi fi şef de partid. Cred că există nu voinţa preşedintelui, ci voinţa şi presiunea publică pentru ca tot ce a rămas neeuropean în ceea ce priveşte imunitatea să fie înlăturat.

Klaus Iohannis: Parlamentarii ACL vor vota pentru aceste schimbări legislative. În ce priveşte încuviinţarea, toţi parlamentarii ACL sunt dispuşi să voteze la vedere şi susţin toate aceste proceduri. Daca mergem in urma, inainte de perioada in care am avut un rol decisiv in conducerea PNL, stim ca au fost cu siguranta alte discutii. Acum noi suntem de acord să se ridice încuviinţarea arestării sau urmărirea penală. Ce am făcut în trecut am făcut, cred că am dovedit buna credinţă în umtima perioadă. Pe viitor, e un bun câştigat pe care-l avem, independenţa justiţiei.

Cred ca e foarte important ce facem in viitor. Noi am dovedit buna credinta in ultima perioada. Independenta justitei si statul de drept sunt un bun castigat. Voi garanta acest parcurs, inclusiv prind politicul sa se amestece in treburile justitei si incurajand instituiile sa faca promovari pe baza de ciompetente si pe pacte de coabitare.

Daca dvs. dragi români alegeţi preşedintele greşit veţi da justiţia pe mîna corupţilor. Dacă veţi alege preşedintele corespunzător, se va consolida justiţia.

 

Relația dintre palate

Victor Ponta: Dl Iohannis spune că nu va coabita. Ce relaţie veţi avea?

Klaus Iohannis: Voi avea o relaţie institutional corectă cu oricine va fi premier, fără nicio îndoială.

Victor Ponta: Spunea azi un ziarist ca daca Iohannis iese presedinte are nevoie de mine ca sa-i indeplinesc programul electoral, pentru ca nu poate, nu are parlamentarii. (Arătând pactul semnat cu BăsescuAcordul se numeste de colaborare institutionala, la acesta va referiti?

Klaus Iohannis: Nu stiu, dvs. l-aţi semnat.

Victor Ponta: Corupţia trebuie combatuta nu doar la adevarsarii politici, puteti sa-l rugati pe dl Chiuariu sa demisioneze, pe dl senator Akos Mora. Puteti sa-l rugati pe dl Blaga sa se prezinte la parchet sa discute de EADS. Eu cred ca exista coruptie in toate partidele, ca efortul trebuie sustinut.

Klaus Iohannis: Ideea mi se pare foarte bună, ramaneţi dvs premier şi eu preşedinte.

Rareș Bogdan: Veţi colabora cu dl Ponta ca premier?

Klaus Iohannis: Eu voi colabora instituţional corect cu oricine va fi premier, nu sunt puşi acolo să se certe premierul cu preşedintele la televizor, ci să rezolve problemele României.

 

Pensiile

Rareş Bogdan: Dle Iohannis, veţi tăia sau nu pensiile?

Klaus Iohannis: Dle Ponta, de ce aţi minţit pensionarii că le tai pensiile?

Victor Ponta: Jignirile dvs. nu vă fac cinste. Dvs. sunteţi înconjurat de către cei care au tăiat pensiile şi salariile: Predoiu, Blaga, colegii dvs. din partid. Din acest punct de vedere aţi promis ca anul viitor veţi aloca 6% din PIB pentru sănătate şi Educaţie. De unde puteţi face economiile? Aţi folosit des termenul de “pomeni electorale”.

Le-am spus ce veţi face. Pentru că aţi mai făcut-o o dată.

Klaus Iohannis: Nu a tăiat nimeni pensiile. Dacă vorbim de pensii, eu vreau să fiu preşedinte ca să avem o economie funcţională. Indexarea pensiilor e obligatorie prin lege, nu vi se face un favor. Când voi fi eu preşedinte, pensiile vor creşte pentru că vom avea o economie funcţională. Nu se vor tăia pensii niciodată cât voi fi eu preşedintele României.

Victor Ponta: V-aţi lămurit cît are pensia soacra dvs.?

Klaus Iohannis: Am spus aprox. 300 lei.

Victor Ponta: Nu există pensie de 300 de lei în România. Ştiţi câţi pensionari sunt în România?

Klaus Iohannis: Sigur ne veţi spune dvs., văd că aveţi fiţuicile pregătite.

Victor Ponta: Poziţia mea a fost accea de a se lua o decizie politică în Parlament. Dar trebuie să găsim soluţii pentru zionele mono industriale care şi-au pierdut locurile de muncă. Cât e pensia medie? 844 de lei. Obligaţia de a indexa pensiile nu are legătură cu creşterea economică. Iohannis a spus despre pomenile electorale. Ce abrogaţi: legea pensiilor, creşterea cu 10% a salariilor din educaţie şi sănătate, dublarea alocaţiilor, creşterea pentru persoane cu dizabilităţi şi creşterea subvenţiei agricole. La ce renunţaţi?

Klaus Iohannis: Văd că aţi făcut o fixaţie pe familia mea. Vă legaţi de soacră. Parlamentarii vor analiza această chestiune, preşedintele nu abrogă legi. 

Victor Ponta: Soţia mea e în platou. “Ponta şi Daciana au comis falsuri prim omisiune”. Pot să vă rog să-i cereţi scuze soţiei? Că nu are nicio vină.

Klaus Iohannis: Nu am trimis pe nimeni să vă defăimeze.

Victor Ponta: Realitatea TV mă critică. (Către moderatori) Primiţi ordine de la Iohannis?

Rareş Bogdan: Nu primim ordine de la nimeni!

Victor Ponta(Către Iohannis) Puteţi să cereţi scuze soţiei mele?

Klaus Iohannis: Imediat ce vă cereţi scuze că m-aţi făcut vânzător de copii şi traficant de organe, că nu sunt un bun ortodox… 

Victor Ponta: Nu am spus niciodată asta…

Klaus Iohannis: Aţi făcut cea mai mizerabilă campanie. Dacă v-o însuşiţi, şi eu îmi însuşesc şi îmi cer scuze, amândoi, că suntem domni. Dacă în campanie am lezat pe cineva prin afirmaţiile făcute de mine şi au fost false, eu îmi cer scuze pentru aceste afirmaţii.

Victor Ponta: Mulţumesc.

 

Economia și Roșia Montană

Victor PontaPoziţia mea a fost aceea de a se lua o decizie politică în Parlament. Dar trebuie să găsim soluţii pentru zonele mono-industriale, în care oamenii şi-au pierdut locurile de muncă.

Emma Zeicescu: Există în planul pentru 2015 creştere de taxe şi impozite?

Klaus Iohannis: Guvernele Ponta au introdus 36 de impozite şi taxe noi.

Rareş Bogdan: Ce spuneţi despre declaraţia reprezentantului FMI de astăzi ?

Victor Ponta: Suntem pe plus. Anul acesta vom avea un deficit de maxim 2 procente.

Klaus Iohannis: Sunt normale declaraţiile reprezentantului FMI deorece România este în recesiune tehnică. Este doar meritul guvernului pe care îl conduceţi dvs, domnule Ponta!

Denise Rifai: Excedentul bugetar nu e o chestiune de laudat, a venit din taxa pe stâlp care a sufocat mediu de afaceri, şi supraccizarea benzinei, aţi promis că banii merg la autostrăzi, acum suntem în recesiune. 

Victor Ponta: Sunteţi mult mai bine pregătită decât dl Iohannis, abia aştept să discutăm să vă spun unde greşiţi.

Denise Rifai: Cât de reale sunt îngrijorările FMI?

Victor Ponta: Inflaţia, 1,5%, creştere economică 2,5%, şomaj scazut la 6,7 în datele INS. Ştirea exactă, dvs. citiţi titlul Mediafax, FMI a spus că a fost facut un efort mare si ca e important ca Romania sa mearga…

Denise Rifai: Si eu am stirea, spune “cer Romaniei să nu pună în pericol datele din ultimii şase ani”. Cât de reale sunt aceste îngrijorări?

Victor Ponta: Am candidat pentru a duce la bun sfârşit USL şi de a scăpa de Traian Băsescu. Şi al doilea: salarii, pensii Şi pentru a face o societate care să nu mai fie divizată. Deci, ştiu ce vreau să fac pentru România: proiectul USL. Întrebarea mea este dacă aveţi vreun regret pentru destrămarea USL din cauza că nu ati primit un anumit post.

 

Ruperea USL

Ultima temă abordată a fost ruperea USL. Ponta a susținut că nu ar fi candidat împotriva lui Antonescu, deși motivul pentru care cel din urmă a rupt USL a fost, potrivit declarațiilor sale, faptul că PSD nu mai dorea să îl susțină pentru prezidențiale, potrivit înțelegerii de la fondarea uniunii.

V. Ponta: Am candidat şi nu aş fi făcut-o împotriva lui Antonescu, pentru a duce la bun sfârşit proiectul USL, care a promis să ne scape de regimul Băsescu. Am mai promis să fac dreptate oamenilor, pensii, salarii, TVA scăzut la pâine, alimente. În această seară am văzut ce am văzut şi acum 8 luni, foarte multă poleială şi nimic înăuntru. Dacă aveţi vreun moment un sentiment de vinovăţie faţă de cei care au crezut în USL?

K. Iohannis: USL s-a rupt pentru că PSD a vrut toată puterea, şi noi nu am fost de acord. E singura chestiune reală. Nu am venit la dvs. pentru că Guvernul a funcţionat bine, am vrut să fiu vicepremier pentru că a funcţionat prost.

Ne-aţi spus că aţi votat cu Raţiu, în tinereţe, apoi cu candidatul liberal, pot să contez şi acum pe votul dvs.?

Victor Ponta: Nu, pentru că l-aș vota pe Băsescu

Mesajul lui Klaus Iohannis: Votaţi schimbarea! 

K. Iohannis: (Cu referire la intenția lui Victor Ponta de a rămâne în studiourile Realitatea TV pentru a continua discuția) După ce plec, socot că nu puteţi continua discuţia.

Dezbaterea de la RealitateaTv dintre Klaus Iohannis şi Victor Ponta a luat sfârşit, însă premierul a mai rămas în studio pentru a răspunde unui set de întrebări. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...

Guvernul Ciolacu Prelungește Plafonarea Prețurilor la Energie până în 2025

Protecția Consumatorilor Români În Fața Volatilității Pieței Energetice Creșterea prețurilor la energie a fost una dintre principalele cauze ale inflației în multe țări. România a...

Contracte plătite din BANI PUBLICI de primăria PSD-istului Sorin Cîrjan către un membru fidel de partid

Un nou scandal zguduie administrația locală din Râmnicu Sărat, dezvăluind legături strânse între primarul PSD Sorin Cîrjan și unul dintre oamenii săi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă