25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUdrea cere demisia lui Ponta și retragerea lui din cursa pentru prezidențiale

Udrea cere demisia lui Ponta și retragerea lui din cursa pentru prezidențiale

Șefa PMP, Elena Udrea, a cerut, marți, demisia lui Victor Ponta din funcția de premier și retragerea lui din cursa pentru prezidențiale, în urma declarațiilor președintelui Băsescu despre ofițerul acoperit, potrivit Mediafax.

”În lumina declaraţiilor făcute de preşedintele Traian Băsescu ieri seară, constat situaţia gravă în care se află România. Primul-ministru şi candidatul la Preşedinţie cotat azi cu cele mai mari şanse se află în situaţia de a fi încălcat Constituţia, legea şi de a fi minţit în ultimii ani pe români”, a spus Udrea.

Ea a arătat că Ponta a fost ofiţer acoperit şi că în această calitate era în acelaşi timp şi procuror. Potrivit Elenei Udrea, Constituţia din 1991, în vigoare până în 2003, prevedea faptul că funcţia de procuror e incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice.

Citește și: VIDEO. UPDATE: Băsescu îl somează pe Victor Ponta să recunoască faptul că în perioada 1997 – 2001 a fost OFIȚER SIE dar nu crede că se va retrage din cursa electorală. REPLICA lui Ponta

Ea a spus că Ponta a încălcat, totodată, Legea 92/1992, care prevede că funcţia de magistrat este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată cu excepţia funcţiilor didactice.

”Domnul Victor Ponta este într-o situaţie de ilegalitate. În acelaşi timp, este într-o situaţie de imoralitate. Dânsul a minţit şi minte şi în acest moment despre trecutul lui”, a spus Udrea.

Ea a arătat că, în aceste condiţii, solicită, în afară de retargerea din cursă şi demisia din funcţia de premier a lui Ponta, şi ca organele de anchetă să se sesizeze cu privire la aceste încălcări ale Constituţiei şi legii.

Citește și: Cum s-a văzut pe Internet dezvăluirea cu privire la Ponta-ofițer acoperit a președintelui. Coincidențe dubioase

Udrea a cerut, totodată, demisia şi dizolvarea Comisiei de control SIE din Parlament, considerând că membrii acesteia au ştiut şi au acoperit această situaţie.

Ea a mai cerut înfiinţarea a două comisii parlamentare de anchetă care să verifice încălcarea Consituţiei şi a legii, pe de o parte, şi comportamentul fostului director al SIE Teodor Meleşcanu, pe de altă parte.

Udrea a arătat că Meleşcanu e vinovat pentru că l-a ”acoperit” pe Ponta.

”În calitate de şef SIE l-a acoperit pe Victor Ponta, i-a sprijinit iniţiativele legislative pe care Victor Ponta le-a avut în ultimtul an pentru a acoperi situaţia în care s-a aflat şi i-a ascuns preşedintelui Traian Băsescu informaţii care erau în datoria sa să i le comunice. Domnul Meleşcanu e candidatul domnului Ponta la Preşedinţie, iar secretul care îi leagă face ca jocul de campanie să devină unul netransparent, nedemocratic”, a spus Udrea.

Citește și: CRONOLOGIE: Saga prezidențiabilului agent secret

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă "o ilegalitate constituţională" și "o incompatibilitate", potrivit Constituţiei vechi.

Cele mai citite

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă