18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineCe spune Cazanciuc despre reforma sistemului judiciar

Ce spune Cazanciuc despre reforma sistemului judiciar

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a precizat, marți, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, că România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar. 

Mai mult, ministrul a subliniat că sistemul este consolidat și nu mai este nevoie ca România să fie în defensivă pe acest subiect

”România nu mai are nevoie să fie în defensivă pe acest subiect. Am perceput colaborarea cu reprezentanţii Comisiei ca pe un parteneriat. După numeroase rapoarte, putem spune că vorbim despre o justiţie cu mult îmbunătăţită. Mă bucur că putem vorbi azi, cu fruntea sus, despre justiţia din România. Au fost şi cazuri în care ritmul reformelor nu a fost cel aşteptat. Obiectivul primordial a fost combaterea eficientă a corupţiei. MCV ne-a imprimat rigoare. Ultimul raport, în ianuarie, a fost al doilea consecutiv care remarcă un stadiu avansat. Pentru noi a fost un semnal foarte puternic. Am depăşit etapa reformei sistemului judiciar şi acum consolidăm sistemul”, a declarat ministrul Justiției, marți, la Comisia pentru Control Bugetar a PE, unde au loc audieri privind implementarea de către România şi Bulgaria a angajamentelor referitoare la reforma judiciară şi lupta împotriva corupţiei în cadrul MCV.

Citește și: Monica Macovei: DNA nu ar fi existat fără MCV

Cazanciuc a mai spus că începând din 2012 au fost înființate 1.000 de posturi de judecători sau de grefieri, în urma modificării codurilor, și că Ministerul Justiției va continua să aloce instanțelor resurse bugetare suplimentare.

”Lupta împotriva corupției este o prioritate pentru noi”, a afirmat Cazanciuc, precizând că miercuri se împlinesc doi ani de când a preluat mandatul.

Referindu-se la Consiliul Superior al Magistraturii, ministrul Justiției a spus că ”este o instituție matură, vizibilă, care poate garanta independența justiției”.

Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în ceea ce privește Bulgaria și România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Citește și: Kovesi și Cazanciuc, la audierea din Parlamentul European cu privire la MCV

Scopul audierii este de a permite “o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate”.

La audieri participă secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă