20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăAldinePremierul Turciei, la sosirea la Bruxelles: Problema refugiaţilor nu este o chestiune...

Premierul Turciei, la sosirea la Bruxelles: Problema refugiaţilor nu este o chestiune de tocmeală

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat, vineri, la sosirea la Bruxelles, că problema refugiaților nu reprezintă „o chestiune de tocmeală”. El urmează să participe la o reuniune cu liderii Uniunii Europene, cu care va discuta despre încheierea unui acord pentru stoparea afluxului de migranți, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Pentru noi, pentru Turcia, problema refugiaţilor nu este o chestiune de tocmeală, ci o chestiune de valori umane, precum şi de valori europene”, a afirmat premierul turc în faţa jurnaliştilor. 

Totodată, el şi-a exprimat speranţa că se va putea ajunge la un punct comun cu Uniunea Europeană la summitul de la Bruxelles menit să pună capăt crizei migraţiei în Europa, potrivit Reuters. „Sper că va fi posibil să ne întâlnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist în această privinţă”, a adăugat Davutoglu. 

Citește și: Premierul Turciei și liderii UE discută, vineri, acordul asupra migrației

Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, că liderii celor 28 de state ale Uniunii Europene au ajuns la o „poziție comună” pentru un acord cu Turcia, potrivit AFP, citat de Agerpres. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezenta, vineri dimineața, poziția Uniunii Europene, a mai spus Bettel, pe contul său de Twitter. Cu toate acestea, o sursă europeană a atras atenția că nu este vorba de un acord asupra unui text, ci despre o poziție comună, care va permite negocierilor să avanseze.

Inițiativa proiectului de acord dintre Turcia și UE, lansat de cancelarul german Angela Merkel, a fost puternic criticat. Mai multe state membre se tem de ilegalitatea măsurii cheie din planul negociat: trimiterea înapoi a tuturor noilor migranţi care sosesc în Grecia din Turcia, inclusiv solicitanţii de azil. 

Citește și: Refugiaţii aduc Europa la mâna Turciei

 

Cele mai citite

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare

Legea „păcănelelor” care interzice sălile de jocuri de noroc în localităţile mici, a intrat în vigoare de astăzi. Legea, care modifică o ordonanţă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă