12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăAldinePlanul Comisiei Europene pentru relocarea refugiaților: România primește 4.646 de imigranți ÎN...

Planul Comisiei Europene pentru relocarea refugiaților: România primește 4.646 de imigranți ÎN PLUS

România va primi 4.646 de imigranți, potrivit unui plan de urgență al Comisiei Europeană, publicat pe site-ul său, pentru relocarea a 120.000 de imigranți, pe parcursul a doi ani. 

Citește și: Președintele CE anunță noul plan de redistribuire a imigranților: Țările trebuie obligate să primească refugiați

Astfel, Comisia propune relocarea a 120.000 de oameni care au nevoie de protecție internațională din Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000). 

Relocarea este obligatorie și se face pe baza unor criterii obiective și cuantificabile, susține CE. Astfel va conta: 40 %- mărimea populației, 40% PIB-ul țării, 10% numărul aplicațiilor de azil din trecut și 10% rata șomajului. 

Acest plan este în plus față de relocarea a 40.000 de oameni, plan propus în mai, din Italia și Grecia către alte țări. Astfel, totalul este de 160.000. 

De asemenea, întrucât în mai CE a propus ca România să primească 1.705 imigranţi, iar acest nou plan adițional prevede ca țara noastră să primească 4.646 de imigranți, atunci, în total în România ar trebui să ajungă 6.351 de oameni. 

Măsurile Comisiei Europene pentru gestionarea crizei refugiaților:

1. Relocarea a 120.000 de refugiați care au ajuns în Italia, Grecia și Ungaria pe teritoriul altor state europene. 

2. Formarea unui mecanism de relocare pentru toate statele Uniunii. CE a propus formarea unui structuri de solidaritate care poate fi folosită în orice moment de Comisie pentru a ajuta un stat membru al UE care se află într-o situație de criză din cauza fluxului de refugiați. Această măsură are și o clauză temporară de solidaritate care prevede că, dacă, din cauza unor motive obiective precum un dezastru natural, o țară membră UE nu poate participa la decizia de relocare, trebuie să facă o contribuție financiară de 0,002 % din PIB către bugetul UE. Comisia va analiza și va decide dacaă motivele enunțate de respectiva țară sunt suficient de solide încă să fie exceptată de la planul de relocare. 

3. Formarea unei liste de țări sigure de origine a refugiaților. Comisia Europeană propune formarea unei liste a țărilor care sunt considerate ”sigure” și din care nu vor fi acceptate refugiați. Lista a fost întocmită pe baza Agendei Europene Privind Migrația și a concluziilor Consiliului European din 25/26 iunie. Lista ar ușura procesul de acordare al cererilor de azil. Astfel, țările, considerate ”sigure” de CE sunt: Turcia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru,  Iugoslavia, Macedonia, Kosovo și Serbia. 

4. Flexibilizarea politicii UE de întoarcere a refugiaților care nu au dreptul la azil în țara lor 

5. Comunicarea publică de către statele UE ce măsuri au adoptat pentru a satisface nevoile refugiaților

6. Adresarea dimensiunii externe a crizei refugiaților. Cât timp instabilitatea politică și conflictele din țările de origine, precum Libia și Siria, vor continua și numărul refugiaților va continua să crească. Contribuirea la găsirea unor soluții pentru aceste țări rămâne o prioritate pentru UE. 

7. Un fond pentru Africa. CE a alocat 1,8 miliarde de euro de la bugetul UE pentru un fond de urgență pentru stabilizarea și gestonarea motivelor care duc la imigrația din Africa. 

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat astăzi, în cadrul discursului său anual despre ”starea Uniunii”, că CE a stabilit un plan de urgență pentru relocarea a 120.000 de refugiați și că, cotele stabilite sunt obligatorii. 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă