16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăAldinePreşedintele Consiliului European: UE, pregătită de compromis cu Marea Britanie

Preşedintele Consiliului European: UE, pregătită de compromis cu Marea Britanie

Uniunea Europeană doreşte să “caute un compromis” cu premierul britanic David Cameron, pentru a preveni ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de Agerpres.

Mai mult, liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniți la Bruxelles în cadrul Consiliului European de iarnă, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la un eventual “Brexit”, potrivit lui Donald Tusk.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului European s-a declarat ‘mult mai optimist’ în perspectiva referendumului privitor la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul UE, consultare populară pe care Cameron a promis să o organizeze până la finalul lui 2017.

Totodată, premierul britanic David Cameron a declarat că discuţiile cu partenerii europeni au înregistrat ‘progrese bune’, însă a atras atenţia că negocierile ulterioare ‘vor fi dificile’. Mai mult, “există o cale către un acord în februarie”, potrivit șefului executivului de la Londra.

Citeşte şi: Cum doreşte UE să evite ieşirea Marii Britanii din UE

Tot în prima zi a summitului de la Bruxelles, președintele francez Francois Hollande a avertizat că principiile Uniunii Europene, care vizează libera circulație a persoanelor, trebuie să fie respectate. Hollande a subliniat că țările din afara zonei euro nu trebuie să împiedice integrarea în continuare a statelor care au adoptat moneda unică.

“Cele mai dificile chestiuni se referă la zona euro și la ajutoarele sociale pentru lucrătorii din UE. Pot exista ajustări, dar regulile și principiile europene trebuie să fie respectate. A fost o discuție deschisă și francă”, a spus Francois Hollande, ca răspuns la o întrebare legată de cererile Londrei pentru reformarea forului comunitar european.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a apreciat că cererile Marii Britanii vor fi dificil de satisfăcut, dar a precizat că toate statele membre ale UE au arătat dorința de a se ajunge la un compromis. ‘Am spus clar că suntem gata să ajungem la un compromis, dar mereu numai cu condiția de a salvgarda principiile fundamentale europene, printre care lipsa oricărei discriminări și libera circulație. În special cu privire la ajutoarele sociale, nu va fi ușor (de ajuns la un compromis), dar eu cred că prin bună-credință putem găsi soluții bune’, a adăugat Merkel.

Șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a calificat drept constructivă discuția avută joi seara cu premierul britanic despre cererea Londrei de renegociere a apartenenței sale la UE. El a subliniat însă că nu poate avea loc nicio discriminare față de lucrătorii migranți din celelalte state membre și că libera circulație a persoanelor trebuie să fie apărată.

Citeşte şi: Începe Summitul UE de la Bruxelles. Ce teme vor fi discutate

Premierul britanic David Cameron a promis să organizeze până la finalul lui 2017 un referendum cu privire la oportunitatea rămânerii Marii Britanii în interiorul Uniunii Europene. În perspectiva acestui referendum, Cameron încearcă să renegocieze termenii apartenenței țării sale la UE.

Cel mai dificil aspect din lista cererilor prezentate de David Cameron este propunerea ca în primii patru ani de la ajungerea pe teritoriul britanic cetățenii celorlalte state UE care muncesc în Marea Britanie să nu primească ajutoare sociale. Această potențială măsură ar încălca însă tratatele UE, potrivit liderilor mai multor țări membre, întrucât ea ar crea discriminări între cetățenii europeni.

Cele mai citite

Ce spune Mugur Isărescu despre un nou mandat la BNR. Este cel mai longeviv guvernator din lume

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că în cazul în care i se va propune de către Parlament un nou...

Președintele UEFA, Aleksander Čeferin, susține campania pan-europeană pentru drepturile reproductive

Slovenul Aleksander Čeferin, președintele UEFA, a devenit cel mai recent lider important care susține campania pan-europeană pro-alegere, luptând pentru drepturile reproductive în Europa, și...

Comisia Europeană a înrăutăţit semnificativ prognoza privind deficitul guvernamental al României în 2024

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, graţie accelerării consumului privat şi veniturilor mai mari, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă