17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Iohannis discută cu partidele privind formarea noului Guvern. PSD și ALDE...

Președintele Iohannis discută cu partidele privind formarea noului Guvern. PSD și ALDE au refuzat invitaţia. Raluca Turcan și Nicușor Dan au anunțat că nu vor susține un Executiv condus de un premier cu probleme penale. UDMR nu a negociat cu PSD vreun parteneriat la guvernare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va consulta, miercuri, cu partidele politice care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 11 decembrie, şi care au acceptat invitaţia şefului statului, cu privire la formarea viitorului guvern. PSD şi ALDE au refuzat să participe la şedinţa de la Palatul Cotroceni, notează Agerpres.

UPDATE 17,30: Liderul PMP, Traian Băsescu, i-a prezentat președintelui Iohannis proiectul său de reducere a numărului de parlamentari, care ar urma să ajungă la 300.

Acest proiect ar urma să fie aplicat, conform intențiilor PMP, de la alegerile din anul 2020, a anunțat Traian Băsescu după ieșirea de la consultările cu șeful statului. În privința configurației politice care se negociază în aceste zile, Traian Băsescu a precizat că PMP este dispus să facă parte din orice alianță anti – PSD, fie la guvernare, fie în opoziție.


UPDATE 17,00: Delegația PMP a intrat la consultările cu președintele Iohannis, pe tema formării viitorului Guvern.

Echipa PMP este formată din Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu şi Robert Turcescu.


UPDATE 16,35: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că l-a felicitat pe Liviu Dragnea, liderul PSD, pentru numărul de voturi obținute la alegerile parlamentare, dar a specificat că nu a avut negocieri cu el pentru un eventual parteneriat la guvernare.

“L-am felicitat, m-a felicitat și el pe mine, dar este doar o chestiune care ține de bună-creștere”, a specificat Kelemen Hunor. Liderul UDMR a specificat, în numele Uniunii, că “nu căutăm funcții”.

El a dezmințit ipoteza că Dragnea va fi numit premier, dar a refuzat să spună cine ar putea fi șef al Guvernului. “Săptămâna viitoare vă spun”, a declarat liderul UDMR.


UPDATE 15.10: De la ora 16.00, preşedintele se va întâlni cu reprezentanţii UDMR, iar de la 17.00 cu cei ai PMP.

13.15: ALDE ar fi trebuit să participe la consultări, însă reprezentanții formațiunii au anunțat că nu se vor prezenta la Palatul Cotroceni.

12.13: Reprezentanții USR participă la consultări.

„Pentru binele românilor, am transims foarte clar că USR nu va forma un guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este posibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal. Este evident că am spus președintelui că am susținut și continuăm să susținem această variantă (nr. – Dacian Cioloș), doar că numărul de mandate din Parlament fac această variantă foarte puțin posibilă”, a declarat președintele formațiunii USR, Nicușor Dan.


11.17: Reprezentanții PNL au ajuns la Palatul Cotroceni, unde participă la consultări cu șeful statului.

„Am discutat astăzi despre formarea viitorului Guvern. Pentru noi, este surprinzătoare rapiditatea cu care PSD își abandonează programul de guvernare și principiile abordate în perioada de campanie”, a spus șefa interimară a PNL, Raluca Turcan. 

„Programul economic al PSD nu este sustenabil. Acesta nu poate să reprezinte soluția pentru bunăstarea cetățenilor acestor țări. La masa negocierilor trebuie să stea persoane care nu au slăbiciuni (…) În momentul de față, nu avem o propunere de premier, dar dacă se va ajunge în această situație, va fi un om integru”, a mai spus ea.

“Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern”, a declarat, marți, șeful statului.

Potrivit programului şedinţei de miercuri, reprezentanții PSD ar fi trebuit să ajungă la Cotroceni la ora 10,00), PNL (11,00), USR (12,00), pe cei ai ALDE (la ora 13,00), UDMR (16,00), PMP (17,00) și grupului parlamentar al minorităților naționale (la ora 18,00). În invitația adresată liderilor formațiunilor politice președintele Iohannis precizează că delegațiile formațiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunțat că a refuzat să participe la consultările de la Palatul Cotroceni, motivând că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.

“M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alin. 1 din Constituție, care prevede: ‘președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament’. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitație, cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza art. 85 din Constituție. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus în campanie și în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu strictețe prevederile constituționale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație”, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD.

Şi ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.

“ALDE a luat act de invitația domnului președinte Klaus Iohannis de a participa mâine la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază inițiativa președintelui, dar o socotește prematură. ALDE consideră că cea mai înțeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituției”.

ALDE a subliniat că “respectul față de proceduri este o condiție obligatorie a calității regimului democratic” și a anunțat că reprezentanții formațiunii vor “răspunde cu maximă solicitudine invitației președintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță de partide”.

Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu și Robert Turcescu vor face parte din delegația Partidului Mișcarea Populară care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima rundă de consultări cu partidele politice după alegerile parlamentare.

“E normal să facă consultări, e constituțional. PMP, fiind partid parlamentar, va participa. Ne vom face datoria de partid parlamentar să participăm la consultări. Și, pe de altă parte, consider absolut legitimă și constituțională acțiunea președintelui de a face consultări. Din delegația grupului voi face parte eu, Ovidiu Ganț, Dragoș Zisopol și o să mai fie și câțiva dintre cei care nu fac parte din grupul actual, care au câștigat mandate la alegeri”, a declarat marți, Traian Băsescu.

Uniunea Salvați România a anunțat că va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, din delegație urmând să facă parte Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek.

“Uniunea Salvați România a decis să răspundă afirmativ invitației la consultări adresată de președintele României, Klaus Iohannis. Delegația USR care va participa la discuțiile de miercuri 14 decembrie este formată din Nicușor Dan, președinte, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj”, reiese dintr-un comuincat transmis de USR.

Partidul Național Liberal va fi reprezentat la consultările de la Cotroceni de o delegație formată din Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Bușoi și Marian Petrache.

“Biroul Politic Național a decis să îmi acorde mandat pentru aceste consultări în privința echipei și a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru îl vom prezenta întâi domnului președinte Klaus Iohannis. Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore și de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu e potrivită pentru a deține funcția de prim-ministru”, a declarat, marți, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul ședinței BPN al partidului. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul să facă legi pentru anumite persoane.

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, pentru AGERPRES, că reprezentanții Uniunii vor participa la consultările de miercuri cu președintele Klaus Iohannis, dar poziția acestora va fi comunicată la finalul întâlnirii.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă