12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialEVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Subiectele și baremul la Limba și Literatura Română

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Subiectele și baremul la Limba și Literatura Română

EVALUARE NATIONALA 2015. Elevii de clasa a VIII-a au primit luni, 22 iunie, la proba scrisă de la limba şi literatura română, două subiecte bazate pe basmul ”Lupul cel năzdrăvan și Făt-Frumos”, de Petre Ispirescu, și pe un text despre ia românească, publicat în ziarul Adevărul.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu subiectul pe care l-au primit elevii clasei a VIII-a la proba scrisă de la limba şi literatura română, la Evaluare Naţională 2015 și baremul publicat de Ministerul Educației.

La primul subiect, elevii au trebuit să scrie câte un antonIm pentru o serie de cuvinte din text, să explice rolul cratimei dintr-o expresie și să transcrie cuvinte care se referă la timpul acțiunii.

Citește și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Elevii clasei a VIII-a susțin, luni, proba scrisă la Limba Română

Subiect română Evaluarea Națională 2015. De asemenea, copiilor li s-a cerut să formulize două idei principale sau secundare din textul dat și să prezinte, pe scurt, semnificația unei secvențe din text.

În cea de-a doua parte a subiectului, elevii au trebuit să redacteze o compunere de 150 – 250 de cuvinte în care să motiveze apartenența la specie a basmului popular.

Citește și: MATEMATICĂ. EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Modele de subiecte

Subiect română Evaluarea Națională 2015. La al doilea subiect, bazat pe un text apărut în publicația Adevărul, copiii au trebuit să identifice câteva noțiuni prezente în text, numele autoarei  și titlul articolului, părțile de vorbire cărora le aparțin două cuvinte și funcția sintactică a  două cuvinte.i una subordonată.

Totodată, elevii au trebuit să facă distincția dintre o propoziție principală și să redacteze o narațiune scurtă în are să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. 

Citește și: LIMBA ŞI LITERATURA MATERNĂ. EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Modele de subiecte

CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2015

22 iunie: Proba scrisă la Limba și literatura română

23 iunie: Proba scrisă la Limba maternă

24 iunie: Proba scrisă la Matematică

26 iunie: Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

27-29 iunie: Soluționarea contestațiilor

30 iunie: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EVALUARE NAȚIONALĂ 2015. Elevii clasei a VIII-a susțin, luni, proba scrisă la Limba Română

 

Cele mai citite

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

Județul Bihor are o nouă destinație speologică și turistică

Județul Bihor are o nouă destinație turistică spectaculoasă la mai puțin de 30 de kilometri de Oradea: un circuit de cinci kilometri în comuna...
Ultima oră
Pe aceeași temă