11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialMircea Dumitru, despre demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU: Nu...

Mircea Dumitru, despre demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU: Nu vă pot spune că asta este decizia finală

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a precizat, marți, că a fost informat de către Viorel Barbu că va demisiona de la conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), însă că nu este clar, pentru moment, dacă decizia acestuia este definitivă.

„Am primit aseară, mai târziu, un mesaj de la domnia sa, nu știu exact dacă e finală această hotărâre, urmează să verific în cursul zilei de astăzi. Am încercat să vorbesc prin telefon cu domnul academician Barbu, nu am reușit deocamdată, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală. Dacă decizia are legătură cu ceea ce s-a votat ieri la Senat, de asemenea urmează să discut cu domnia sa. Deocamdată ar fi doar speculativ”, a declarat. ministrul Educației

Întrebat cu privire la votul de luni, din Senat, privind plagiatul, ministrul Educației a susținut că, în general, „universitățile sunt cele care trebuie să judece dacă doctoratele sunt plagiate”, însă „în România, o instituție cum este CNATDCU își justifică existența, deocamdată”, dat fiind numeroasele cazuri de plagiat.


CITEȘTE ȘI: Preşedintele CNATDCU a demisionat: Nu are rost să conduc o instituţie decorativă


„Într-adevăr, universitățile funcționează după un regulament care întărește autonomia academică, dar și răspunderea față de societate. Universitățile sunt cele care trebuie să judece și să decidă dacă doctoratele sunt plagiate. În cazul nostru, trebuie să spun, din păcate, au fost mai multe situații în care universitățile nu au răspuns la critici sau la solicitări din partea unor instituții sau a unor persoane care au pus în evidență, au solicitat valoarea unor doctorate. De aceea, cred că în România, deocamdată, o instituție cum este CNATDCU își justifică existența, cu funcționalitatea pe care o are în momentul de față. Cred că această modificare a legii nu este în momentul de față benefică pentru a însănătoși mediul academic”, a mai spus Mircea Dumitru.

Potrivit News.ro, Viorel Barbu, a demisionat, pe motiv că „nu are rost să rămână în fruntea unei instituții decorative”.

Viorel Barbu era la conducerea CNATDCU din 16 iunie, când a fost ales prin votul membrilor Consiliului. El a fost ales la conducerea CNATDCU după ce în 10 iunie ministrul Educaţiei aprobase noua componenţă a acestui for.

Luni, senatorii au respins cu 90 voturi pentru, 12 împotrivă şi şase abţineri cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs. Proiectul a trecut de Senat, în calitate de for decizional, cu un raport de adoptare în forma iniţială a legii, fiind respinsă cererea de reexaminare a şefului statului, după ce şi la Camera Deputaţilor cererea preşedintelui a fost respinsă, nefiind întrunit numărul necesar de voturi.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă