31 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialScandal la o școală din Iași. Profesorii nu și-au primit banii pe...

Scandal la o școală din Iași. Profesorii nu și-au primit banii pe navetă, deși o parte din sumă a ajuns în conturile instituției

Profesorii de la școala din comuna Țibana (Iași) acuză că nu au primit banii pentru navetă, deși au câștigat în instanță un proces cu primăria, care a fost executată silit, relatează Mediafax

Mai mult, deși o parte din suma datorată cadrelor didactice a fost virată în conturile unității școlare, care însă nu le-a dat dascălilor.

Profesorii au dat în judecată Primăria Țibana în nul 2011, iar prima sentință favorabilă a fost dată în noiembrie 2013. Sentința finală prin care unitatea de învățământ a câștigat procesul cu primăria a fost emisă la începutul acestui an.

”A avut loc un proces destul de îndelungat. Actele s-au înaintat către Tribunal acum trei ani și s-a câștigat, s-au parcurs toate etapele juridice, dar primăria și școala întârzie nepermis de mult eliberarea acestei sume fără să ne dea vreo explicație“, a dat, joi, fostul lider sindical, Mihai Baltag. 

Citește și: Război între ministrul Educației Sorin Câmpeanu și cercetători. Cum răspunde ministerul la acuzațiile de nepotism la doctorat

Profesorii susțin că, după emiterea sentinței finale de către instanță, administrația a tergiversat plata banilor atât de mult, încât a devenit primul caz din Moldova în care o primărie a fost executată silit pentru banii datorați profesorilor navetiști, fiind pusă poprire pe fondurile de investiții.

În aceste condiții, primăria a virat până în prezent în conturile școlii o parte din banii datorați, respectiv 10.000 de lei din cei 23.000 de lei.

Profesorii reclamă însă că nici aceștia bani nu au intrat în conturile lor și sunt păstrați în școală, sumele fiind la casieria unității școlare de aproape o lună.

”Școala a spus că profesorii mai pot aștepta și a promis că va da banii după Paște, dar nu i-a dat nici până astăzi. Acești bani au fost dați de primărie după ce s-a pus poprire pe contul ei prin ordin judecătoresc. Avem dovada de la ANAF că a fost poprit contul, nu înțelegem de ce au intrat doar cei 10.000 de lei și nu întreaga sumă. Ajungi în situația să faci un proces, te duci la executor și observi că nu se întâmplă nimic. Nu prea are ce căuta un astfel de director în funcție, cred că ar trebui să cerem demisia lui. Nu e în regulă să stai cu 10.000 de lei în cont și să nu execuți un ordin judecătoresc. Probleme navetei este din 2005, de atunci ne luptăm până la greve și demersuri la minister“, a declarat Laviniu Lacustă, directorul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar din Iași (USLIP).

Citește și: România poate rămâne fără bani europeni pentru programul ”Cornul și laptele”

Directorul Școlii Gimnaziale ”Domnița” din Țibana a declarat pentru că plângerile colegilor au ajuns la el, dar că a dorit să aștepte să intre toți banii înainte să înceapă să îi dea, promițând că va încerca să îi vireze în conturi cât mai repede.

”Sunt virați doar 10.000 de lei. Problema este că primăria a zis că o să fie virați toți banii, dar așteptăm. Eu, practic, acum am spus că cel târziu până la sfârșitul săptămânii vom da cele 100 de milioane de lei vechi și restul când ne va da primăria. Nu am ce să fac eu, am așteptat că poate vin toți banii și insistăm pe lângă primărie. Și eu am înțeles că a fost poprire pe conturi, dar nu înțeleg de ce nu s-au dat toți banii“, a declarat joi, , Valentin Spiță, directorul școlii.

Conducerea școlii estimează că, în cel mai bun caz, primăria poate vira toți banii până la sfârșitul lunii aprilie.

Cele mai citite

Florin Piersic a fost externat din spital și are o “evoluție favorabilă”

Actorul Florin Piersic a fost externat din spital, în dimineața de 3 iunie 2024, considerându-se că are o "evoluție favorabilă". Anunțul pe acest subiect a...

Claudia Sheinbaum, prima femeie care va conduce Mexicul. “Nu vă voi dezamăgi”

Claudia Sheinbaum, candidata stângii guvernamentale, a fost aleasă președintă a Mexicului, marcând astfel un moment istoric, fiind prima femeie care va deține această funcție...

Alex de Minaur îl elimină pe Daniil Medvedev de la Roland Garros. “Nu mă așteptam să ajung aici”

Tenismanul rus Daniil Medvedev, ocupantul locului 5 în clasamentul mondial, a fost eliminat luni în optimile de finală ale turneului de la Roland Garros...
Ultima oră
Pe aceeași temă