11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialViolența în școli. Ce trebuie să facă profesorii și părinții

Violența în școli. Ce trebuie să facă profesorii și părinții

Profesorii vor avea proceduri clare pentru cazurile de violență în școli, arată un proiect al Ministerului Educației. Astfel, în cazul unui act de violență petrecut în unitățile de învățământ, Poliţia şi părinţii victimelor trebuie anunţaţi, iar agresorul trebuie izolat într-o încăpere din școală. 

Procedurile sunt prevăzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pus în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Educaţiei (ATAȘAT).

Citește și: Cum luptă școlile cu violenţa: de la „comando“ școlar, la întâlniri cu pușcăriași

Astfel, în cazul unei forme uşoare a violenţei şcolare se sesizează Comisia de violenţă şi conducerea şcolii, dacă nu există o sancţiune prevăzută în Regulamentul intern al unităţii şcolare. Comisia de violenţă va trebui să facă o anchetă detaliată, să decidă dacă aplică sau nu vreo sancţiune şi să stabilească măsuri de asistenţă pentru victimă/agresor.

În cazul unei forme grave de violenţă şcolară, dirigintele va trebui să anunţe conducerea şcolii, care va sesiza autorităţile competente. Acestea vor sesiza părinţii şi vor informa Inspectoratul Şcolar despre gravitatea faptei, iar acesta va informa Comisia de violenţă, care va face ancheta detaliată, va propune o sancţiune şi va convoca Consiliul profesorilor clasei, pentru stabilirea pedepsei. După ce dirigintele va aplica sancţiunea, psihologul şcolar va consilia victima-agresorul şi, împreună cu dirigintele, va colabora cu familia şi va monitoriza cazul.

Regulamentul prevede și anunțarea poliţiei/ jandarmeriei/ poliţiei locale/ambulanţei. Astfel, dacă violenţa exercitată constă într-un incident de agresiune simplă şi a fost cauzatoare doar de vătămări corporale uşoare (lovire uşoară cu palma ori cu dosul palmei), autorul fiind elev cu vârsta sub 14 ani, şcoala poate reacţiona prioritar pentru sancţionarea acestui comportament şi poate informa ulterior poliţistul de proximitate, pentru aplanarea unei stări conflictuale între părinţii victimei şi cei ai agresorului.

Citește și: Un nou pas în lupta cu violența împotriva copiilor: Ce măsuri prevede acordul semnat de UNICEF și Ministerul Muncii

Dacă este vorba de lovirea repetată de intensitate medie a victimei, atunci poliţia/jandarmeria trebuie sesizată odată cu intervenţia echipajului unei ambulanţe, prin apelul telefonic de urgenţă la 112.

Persoanele sesizate de tipuri de violenţă precum: violul, actul sexual cu un minor, perversiune, corupţie sau hărţuire sexuală, vătămare corporală gravă, violenţă fizică cu arme albe sau cu arme de foc, precum şi pentru omor sau tentativă de omor se vor deplasa de urgenţă la locul evenimentului, vor efectua o scurtă analiză a actului de violenţă şi vor comunica imediat conducerii unităţii de învăţământ despre cele constatate. Angajatul ajuns la faţa locului va trebui să se informeze dacă sunt victime ce necesită îngrijiri medicale şi să sune la numărul de urgenţă 112, iar directorul unităţii de învăţământ va informa de urgenţă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar.

Conform aceluiaşi proiect, pe cât posibil, personalul şcolii va trebui să reţină date despre agresor/agresori, pentru identificarea lor ulterioară, în cazul în care aceştia ar reuşi să fugă şi nu ar fi cunoscuţi de elevi. Totodată, în limita posibilităţilor, autorii faptei vor fi izolaţi într-o încăpere din incinta unităţii de învăţământ.

În anul şcolar 2012-2013, în Bucureşti au fost sesizate 244 de infracţiuni cu violenţă în unităţile de învăţământ preuniversitar, potrivit unui studiu realizat de Centrul Municipal de Asistenţă Psihopedagogică Bucureşti. Numărul real este însă mult mai mare, acestea fiind numai cele care au ajuns la cunoştinţa cadrelor profesorale, părinţilor sau autorităţilor.

În 2010, România se afla pe locul doi într-un studiu relaizat în 37 de ţări în ceea ce priveşte violenţa, iar peste 70 la sută dintre elevii români spuneau că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor. Un sondaj de opinie realizat de Poliţia Capitalei în vara anului 2009 relevă că 54 la sută dintre elevi consideră că violenţa în şcoli este o problemă permanentă.

Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă