12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: cât de periculos este virusul Zika pentru femeile însărcinate

Studiu: cât de periculos este virusul Zika pentru femeile însărcinate

Riscul de microcefalie la un făt infectat cu Zika variază de la 1 la 13 la sută în timpul primului trimestru de sarcină al mamei sale, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană New England Journal of Medicine, citat de AFP. 

Cercetătorii de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) au ajuns la aceste estimări creând un model matematic bazat pe statisticile infecţiei cu Zika şi pe cazurile de microcefalie din Polinezia Franceză, care au înregistrat o creştere în 2013, precum şi din statul Bahia din Brazilia. Această ţară este grav afectată începând din 2015 de o epidemie de Zika însoţită de o explozie a cazurilor de microcefalie. 

Citeşte şi: EXCLUSIV. Specialiştii OMS, avertisment pentru România legat de virusul Zika

Riscul pare foarte scăzut în cazul sarcinilor de peste trei luni, se afirmă în acest studiu. 
Această malformaţie congenitală ireversibilă, foarte rară în mod normal, constă într-o dimensiune redusă a craniului şi în dezvoltarea incompletă a creierului. În mod normal, microcefalia este rară, de 0, 02 la sută până la 0,12 la sută din totalul naşterilor din Statele Unite ale Americii. 

Frecvenţa altor defecte congenitale mai întâlnite, cum ar fi trisomia 21, este mai mică de unu la sută. Aceasta este prima estimare a riscului de microcefalie la făt în cazul femeilor gravide infectate în timpul actualei epidemii, care s-a extins în peste 40 de ţări, cele mai multe dintre ele fiind în America de Sud, dar care a început să afecteze şi Africa, în insulele Capului Verde. 

Cercetătorii de la CDC şi de la Universitatea Harvard au stabilit că a existat o relaţie de cauzalitate foarte puternică de la cauză la efect între infecţia cu virusul Zika în timpul primului trimestru de sarcină şi riscul de microcefalie fetală, care altfel este neglijabil în cel de al doilea şi al treilea trimestru de sarcină. 

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege efectele infecţiei cu Zika în toate stadiile sarcinii, spun cercetătorii. Alte studii urmăresc sute de cazuri de acest fel din Brazilia. Această ţară, unde Zika este transmis în principal de ţânţari, a fost până acum cea mai afectată de focarul de microcefalie, o situaţie care s-ar putea întâmpla şi în altă parte, scrie AFP, citată de Agerpres. 

“Dacă riscul de infectare cu Zika al femeilor gravide şi al microcefaliei fătului pe care îl poartă este similar şi în alte zone geografice, unde virusul nu este încă răspândit, ne putem aştepta la mai multe cazuri de microcefalie şi la alte efecte adverse asupra creierului”, avertizează autorii studiului. Aceştia au cerut sistemelor de sănătate să se pregătească pentru un astfel de scenariu în următorii ani. 

În Statele Unite ale Americii erau înregistrate la 12 mai 279 de femei gravide infectate cu Zika care sunt monitorizate medical, inclusiv 122 de cazuri în teritoriile americane unde ţânţarii sunt activi, conform datelor CDC. Acesta este în special cazul Puerto Rico care a fost lovit de epidemie. 

Celelalte cazuri din SUA au fost înregistrate la persoane care au călătorit într-o ţară unde infecţia este activă sau care au fost contaminate prin contact sexual. În Brazilia, există 3.600 de femei gravide infectate cu Zika din ianuarie până acum, iar de la începutul epidemiei în 2015, au fost înregistrate peste 1.400 de cazuri de microcefalie şi de alte tulburări neurologice, care au fost confirmate. 

În luna aprilie a acestui an, cercetătorii CDC au confirmat legătura dintre infecţia cu virusul Zika a femeilor însărcinate şi microcefalia noilor născuţi şi alte anomalii ale fătului. Însă virusologii nu cunosc încă amplitudinea acestui risc deoarece femei însărcinate infectate cu Zika au dat naştere uneori unor copii sănătoşi.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă