18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialSUA: Autoritățile medicale investighează 14 posibile cazuri de transmitere a virusului Zika...

SUA: Autoritățile medicale investighează 14 posibile cazuri de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală

Autoritățile medicale din Statele Unite anchetează 14 cazuri de infectare cu virusul Zika la femei, dintre care două însărcinate. Medicii suspectează că virusul ar fi putut fi transmis pe cale sexuală, potrivit EFE, citat de Agerpres.

În două din aceste cazuri este vorba de femei a căror infecţie a fost confirmată şi care nu au călătorit în ţările afectate de epidemia Zika, mai ales în America de Sud sau în Caraibe. 

Singurul factor de risc cunoscut este transmiterea sexuală de la parteneri masculini care s-au deplasat în aceste zone, notează într-un comunicat Centrele americane de control şi prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC). Aceşti bărbaţi sunt în prezent testaţi pentru a determina dacă au fost infectaţi cu virusul Zika. 

Citește și: SUA: Un vaccin împotriva virusului Zika ar putea fi testat pe oameni, până la finalul anului

Pentru alte patru femei, rezultatele preliminare ale testelor trebuie încă confirmate, iar pentru opt cazuri, analizele sunt în curs de desfăşurare. 

CDC semnalase deja în urmă cu câteva săptămâni un caz de posibilă transmitere sexuală a virusului Zika în Texas (sud) la o femeie al cărei partener călătorise în Venezuela. 

Nu există deocamdată nici un exemplu cunoscut al vreunei femei care să fi transmis virusul prin raporturi sexuale. 

Având în vedere riscul de infectare pe cale sexuală, CDC a recomandat la 5 februarie persoanelor care au călătorit în ţările afectate de virusul Zika să folosească prezervativul sau să se abţină de practicarea relaţiilor sexuale. Aceste noi recomandări vizează în special femeile gravide sau cele care vor să rămână însărcinate. 

Citește și: SUA: Un vaccin împotriva virusului Zika ar putea fi testat pe oameni, până la finalul anului

Până în prezent, nu există nici un tratament împotriva visusului Zika, considerat a fi legat de cazurile de copii născuţi cu un cap şi un creier anormal de mici (microcefalie) şi, de asemenea, de sindromul neurologic Guillain-Barre. OMS se aşteaptă la o răspândire ‘explozivă’ a virusului în cele două Americi, cu trei până la patru milioane de cazuri în acest an. În Brazilia, ţara cea mai afectată, au fost identificate până acum 1,5 milioane de cazuri.

 

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă