14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial11 persoane sunt arestate preventiv pentru trafic de droguri şi etnobotanice

11 persoane sunt arestate preventiv pentru trafic de droguri şi etnobotanice

Unsprezece persoane au fost arestate preventiv, miercuri, pentru aderare la un grup infracţional organizat, după ce au distribuit în Braşov şi Codlea un drog nou, în urma căruia zeci de adolescenţi au ajuns la spital, transmite Mediafax.

În urma percheziţiilor făcute, marţi, de procurorii DIICOT Braşov, pentru destructurarea unei grupări specializate în operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de risc, au fost audiate 25 de persoane, dintre care 11 au fost reţinute pentru 24 de ore.

Miercuri, acestea au fost prezentate Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar judecătorii au admis propunerea pentru toţi cei 11 suspecţi. Aceştia au făcut contestaţie în sala de judecată.

Marţi dimineaţă, procurorii DIICOT Braşov, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), au făcut 25 de percheziţii în judeţul Braşov, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive şi trafic de droguri de risc.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie 20015 – ianuarie 2016, în municipiul Braşov a fost constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, în scopul comercializării atât a drogurilor de risc, cât şi a substanţelor cu efecte psihoactive.

“În vederea distribuirii eficiente a substanţelor cu efecte psihoactive, liderii grupului infracţional s-au implicat în activităţile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o reţea având ramificaţii pe raza municipiilor Braşov şi Codlea”, arăta un comunicat al DIICOT.

Membrii grupării achiziţionau substanţele psihoactive de pe site-uri din Marea Britanie, produsele respective fiind destinate experimentelor chimice şi fiind comercializate cu specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman.

“Destinaţia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbată de către membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al «etnobotanicelor» membrii grupului utilizau atât produsul de bază, cât şi toluen, acetonă sau sodă caustică. Produsul finit obţinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante), iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta avea un grad ridicat de risc pentru sănătate”, mai arăta DIICOT.

În urma consumului acestor “canabinoizi sintetici”, au fost înregistrate numeroase cazuri de internare în spitale, în special în cazul adolescenţilor, preciza sursa citată.

Potrivit şefului DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, în ultimele şase luni, la Spitalul de Copii Braşov au fost înregistrate, în medie, câte două cazuri pe săptămână, fiind vorba despre minori care solicitau îngrijiri medicale în urma consumului de produse etnobotanice. “Totuşi, nu suntem siguri dacă toate aceste cazuri au legătură cu gruparea infracţională destructurată”, menționa şeful DIICOT Braşov.

De asemenea, s-a constatat că produsul de bază al acestor produse etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de “chimnacă”, raportat în anul 2015 la nivel european de către autorităţile germane. Până la acest moment, în Germania au fost înregistrate două decese şi trei internări în stare gravă ca urmare a consumului acestui produs.

Sprijinul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale, iar acţiunea a fost realizată cu sprijinul Poliției Județene Braşov şi al Jandarmeriei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Te-ai săturat de tradiționalul miel canin de Paște și îți place vânatul? Stufatul din canis lupus cu coadă stufoasă e rețeta pentru tine!

Faptul că Paștele a picat atât de aproape de 1 Mai Muncitoresc anul acesta a creat o adevărată criză de miel canin pe...

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă