14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial171 de persoane, puse în libertate după intrarea în vigoare a noului...

171 de persoane, puse în libertate după intrarea în vigoare a noului Cod Penal

171 de persoane au fost puse în libertate, în primele trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, informează Administraţia Naţională a Peniteciarelor. Cele mai multe persoane eliberate au fost încarcerate la Penitenciarul Târgşor şi în centrele de reeducare Târgu Ocna şi Buziaş, conform Mediafax.

În cazul celor 171 de persoane puse în libertate, instanţele de judecată au aplicat legea penală mai favorabilă, a precizat Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit reprezentanţilor ANP, printre infracţiunile pentru care aceste persoane fuseseră încarcerate sunt cele de furt calificat, tâlhărie, înşelăciune şi prostituţie.

“Primele trei unităţi din sistemul penitenciar în funcţie de numărul de persoane puse în libertate de către instanţele de judecată, urmare a aplicării legii penale mai favorabile, sunt: Penitenciarul Târgşor, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Centrul de reeducare Buziaş”, a arătat ANP.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat că, până luni, niciuna dintre persoanele liberate în urma aplicării legii penale mai favorabile nu a recidivat.

Reprezentanţii ANP arătau, înainte de intrarea în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penal şi de procedură penal, că aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, în acest sens fiind analizate aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate.

Comisiile de evaluare constituite la nivelul tuturor unităţilor penitenciare, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, verifică, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse şi identifică situaţiile în care se poate aplica legea penală mai favorabilă. Comisia propune, dacă este cazul, reducerea pedepsei, înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi identifică orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă