16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialA murit primul român care a ajuns la Polul Nord

A murit primul român care a ajuns la Polul Nord

Exploratorul Teodor Gheorghe Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord în 1995, a decedat miercuri, la vârsta de 64 de ani, anunţă Societatea de Geografie din România şi revista Terra Magazin.

Teodor Gheorghe Negoiţă a fost director al Institutului Român de Cercetări Polare şi preşedinte al Fundaţiei Antarctica Română.

“Dr. Teodor Gheorghe Negoiţă a fost liderul cercetării polare româneşti, căreia s-a străduit să-i sporească vizibilitatea, în special pentru Antarctica, sufletul şi inima lui. A fost, de asemenea, un bun prieten şi coleg, care ne va lipsi tuturor. Dumnezeu să-l odihnească!”, menţionează echipa Terra Magazin.

Negoiţă a organizat şi condus numeroase expediţii în Arctica şi Antarctica, a reprezentat România la şedintele Tratatului Antarctic şi a fost membru activ al Comitetului pentru Protecţia Mediului în Antarctica.

În 2006, Teodor Negoiţă a pus bazele primei şi singurei staţiii de cercetări polare româneşti în Antarctica, Law-Racoviţă. Pentru prima data în istoria ţării noastre tricolorul şi numele României figurează pe noua hartă a unui continent.

Pentru acest succes, fostul presedinte Emil Constantinescu l-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer.

In 2009, actualul sef de stat, Traian Basescu, l-a decorat, şi el, pe Negoiţă, la propunerea şi recomandarea Academiei Romane, cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Comandor.

Cercetătorul va fi înmormântat sâmbătă, în localitatea natală, Sascut Sat, din judeţul Bacău.

O viaţă dedicată cercetării

“N-a fost chiar atât de uşor să încerci să te afirmi în afară,  alături de ţări care lucrează de zeci de ani în acest domeniu. Cu toată greutatea şi dovedind foarte mare seriozitate, am reuşit să particip la diverse studii alături de alte echipaje şi România a început să fie mult mai bine văzută. De altfel, la unele manifestări pe profil, de câteva ori am avut chiar cuvântul de deschidere, semn că suntem apreciaţi şi am avut şi noi ceva de spus. Vom continua să facem studii în Antarctica. Ne vom axa pe studiul schimbărilor climatice prin studierea izotopilor, cercetări medicale, protecţia mediului, studii de biologie umană etc”, declara Teodor Negoiţă în 2007.

A publicat 60 de lucrări ştiinţifice şi politice în domeniul cercetărilor arctice şi antarctice, 43 de lucrări publicate în volumele unor manifestări ştiinţifice internaţionale, patru cărţi editate în limbă engleză, “Antarctic and Arctic Research”, vol. I (2000), vol. ÎI (2004), vol. III (2005), vol. IV (2006), două cărţi publicate în limba română.

Expediţii ştiinţifice organizate şi conduse:

– Insula Spitsbergen – 1990, 1991, 1994, 1996
– Nordul extrem al Canadei, Insula Bylot si Baffin, 1992
– Groenlanda de Nord-Vest, 1994
– Prima Expeditie Nationala Stiintifica in Antarctica la Statia
– “Law-Racovita”- 2005/2006

Expediţii solitare:

– Groenlanda de Nord-Vest, Qaanaaq, 1995
– Insula Spitsbergen – Tara lui Oscar al II-lea, 1997
– Insula Spitsbergen – 300 km pe schiuri atingand Ghetarul Lomonosov, 2002

Participări la expediţii ştiinţifice internaţionale:

– Expediţia pe schiuri dintre nordul Siberiei şi Polul Nord, 1995
– A 43-a Expediţie Rusă în Antarctica, 1998
– A 19-a Expediţie Chineză în Antarctica, 2002/2003
– A 52-a Expediţie Rusă în Antarctica, 2007

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Joe Biden și omologul mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, au cerut “măsuri concrete” pentru limitarea trecerilor ilegale de migranți la frontieră

Preşedinţii american Joe Biden şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador au anunţat luni că au cerut punerea în aplicare a unor "măsuri concrete" pentru...

Arma de care se tem rușii!

În anii 1960, în vremurile tensionate ale Războiului Rece, o legendă a apărut în România, fascinând și intrigând imaginația poporului. Se spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă