23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialAdevarul despre "holograma" CNN

Adevarul despre “holograma” CNN

Tehnica folosita de CNN pentru "a teleporta" imaginea unui reporter in studio se numeste teleprezenta si are putine puncte comune cu holografia.

Afirmartiie postului de televiziune american CNN potrivit carora acesta a fost primul experiment de acest gen iar reporterul respectiv a fost "adus" in studio sub forma de holograma, sunt false, sustin specialistii citati de Chicago Tribune, publicatie monitorizata de ziare.com.

Ei afirma ca CNN nu este prima companie care foloseste o asemenea tehnica, iar ceea ce s-a vazut in studio cu siguranta nu a fost o holograma. Imaginea proiectata nu a fost una tridimensionala (3D), ci bidimensionala (2D).

Mai mult, spun specialistii, este greu de precizat care este utilitatea unui astfel de demers. Cu siguranta, reportera ar fi putut fi intervievata in direct din locul in care se afla, prin mijloace de transmisie clasice si cu costuri mult mai mici.

Tehnica folosita de CNN se numeste "teleprezenta" si necesita echipamente multe, complicate si foarte scumpe.

"Un astfel de sistem costa cateva milioane de dolari, insa transmisia realizata de CNN in noaptea alegerilor a costat in jur de 400.000 de dolari, deoarece ei aveau deja mare parte din aceste echipamente", spune Andrew Orloff, director de creatie la Zoic Studios din Los Angeles, firma care produce efecte speciale.

Si alti specialisti au mentionat costuri similare. Teleprezenta s-ar putea defini ca un set de tehnologii care permite transmiterea imaginii unei persoane intr-o alta zona decat cea in care aceasta este prezenta, dand totodata sentimentul ca proiectia transmisa "constientizeaza" unde se afla.

Una dintre primele "teleportari" de acest gen a fost facuta de compania Cisco Systems, unul dintre producatorii echipamentelor necesare in acest proces.

Holografia foloseste cu totul alte tehnici decat teleprezenta. Tehnica reala consta in inregistrarea imaginii 3D a unui obiect sau persoane si in reproducerea ei mai tarziu, si este o forma avansata a tehnicii fotografice.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă